Deși hulesc sistemul sanitar românesc

„Stranierii” au asaltat urgențele Spitalului Județean

“Italienii” nu cotizează la bugetul de sănătate, însă beneficiază de serviciile medicale gratuite > În plus, atunci când ajung la UPU de la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou”, unii dintre ei îi mai și ridică în slăvi pe medicii din Italia și îi jignesc pe cei „de acasă”

Cadrele medicale de la Urgențele Spitalului Județean “Sf. Ioan cel Nou” au avut parte de un sfârșit de săptămână extrem de aglomerat. În zilele de vineri și sâmbătă, medicii urgentiști au consultat circa 400 de pacienți. Anunțul a fost făcut ieri de Tiberiu Brădățan, purtător de cuvânt al celei mai mari unități spitalicești din județ, care ne-a informat că numărul bolnavilor care au luat cu asalt Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) a fost extrem de mare.

 

UUnitatea de Primire a Urgențelor Suceava

“De regulă, ziua de luni era cea mai aglomerată, aveam cel mult 200 de prezentări. Însă, în cursul săptămânii, acest număr scădea, iar într-o zi de miercuri, de exemplu, ajungeam la sub 70 de prezentări la urgențe. Dar de circa două săptămâni avem zilnic peste 200 de prezentări”, ne-a declarat Tiberiu Brădățan. Tot el ne-a explicat că această creștere a afluxului de pacienți se datorează, pe de-o parte, stranierilor, veniți acasă în concediu, iar pe de altă parte, faptului că spitalele din teritoriu se confruntă cu lipsa materialelor sanitare. “Pentru că nu au materiale sanitare, medicii urgentiști din spitalele județului nu mai pot face decât o triere a pacienților”.
Un aspect este cert. Deși adesea hulesc sistemul sanitar românesc, „stranierii” tot la medicii de acasă se tratează. De ce? Pentru că nu îi costă nimic! La fel ca și cei care cotizează la bugetul de sănătate, românii întorși de la muncă din străinătate beneficiază de servicii medicale gratuite, atunci când vine vorba despre urgențe. Cu toate acestea, o bună parte dintre ei hulesc sistemul sanitar românesc, despre care spun că nu este la fel de eficient precum cel din Italia, spre exemplu. Astfel de conversații se aud aproape zilnic, de vreo două săptămâni, pe holurile Spitalului “Sf. Ioan cel Nou”. “Dacă eram în Italia, ne lua imediat. Nu stăteam atâta vreme la ușă”, sunt cuvinte pe care și noi le-am auzit dăunăzi la Urgențele sucevene.
Ceea ce omit să comunice compatrioții noștri, care vin să-și trateze gratuit bolile acasă, este suma pe care italienii o solicită pentru o singură zi de spitalizare. Este vorba despre 600 de euro! Și niciun medic italian nu face rabat de la legile statului său pentru că, în caz contrar, este nevoit să achite din propriul buzunar această sumă.
Oricum, medicii urgentiști de la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou” ne-au asigurat că nu vor refuza niciun pacient care se va prezenta la UPU.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: