„Suceava trebuie să-și facă ordine și la capitolul deșeuri”

> Județele Iași, Bacău și Neamț, care, prin programe Phare, și-au stabilit la timp strategia în domeniu, au luat o înaintea Sucevei
> Odată cu intrarea în linie dreaptă cu materializarea proiectului de gestionare integrată, „se încheie un capitol, inclusiv cel de dispute politice sterile”, opinează președintele CJ

 

Președintele Consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur, spune că județul pe care îl conduce este codaș la demersurile pentru amenajarea depozitelor ecologice de deșeuri, fața Sucevei fiind luată de Iași, Bacău și Neamț, care, prin programe Phare, și-au stabilit la timp strategia în domeniu.
Flutur a declarat ieri, într-o întâlnire cu presa, că în anul trecut de la instalarea în fotoliul de la Palatul Administrativ a trebuit să recupereze timpul pierdut în legislatura anterioară. Potrivit lui, după consultarea publică de zilele acestea se intră în linie dreaptă cu proiectul integrat de gestionare a deșeurilor, în perioada ce vine Agenția Regională pentru Protecția Mediului Bacău urmând a elibera acordul de mediu aferent studiului de impact. La sfârșitul lunii august este așteaptă finalizarea proiectului tehnic, se vor aproba indicatorii tehnico-economici, cu valoarea estimată a investiției, după care va urma licitația de desemnare a executantului primei platforme ecologice de la Moara.
„Vrem să scurtăm cât mai mult perioada în care primăriile din județ sunt nevoite să-și ducă deșeurile în altă parte. Dacă se dorește un județ turistic, Suceava trebuie să-și facă ordine și la capitolul deșeuri, ceea ce înseamnă un pas spre civilizație”, spune Flutur, adăugând că, astfel, se încheie un capitol, inclusiv cel de dispute politice sterile.
CJ Suceava este în curs de a implementa o soluție privind managementul integrat al deșeurilor urbane și al celor asimilate, respectiv din comerț, industrie și instituții publice, excepție făcând deșe-urile industriale. În acest scop, printr-o măsură ISPA, a fost elaborat master-planul de rigoare, autorul fiind consorțiul format din firmele C&E, Poyry și Louis Berger. Master planul prevede, în esență, un sistem de colectare selectivă la sursă, transportul, preluarea și depozitarea în două depozite ecologice a circa 35% din totalul deșeurilor menajere produse.
Până în prezent, cele 114 unități administrativ-teritoriale au adoptat hotărâri de consiliu de aderare la Asociația de dezvoltare intercomunitară de gestionare a deșeurilor. În județul Suceava urmează a se înființa două depozite ecologice, la Moara și Pojorâta. În județ există 177 de depozite mici comunale, care nu sunt în concordanță cu standardele europene, ele trebuind a fi închise, deja, până pe 16 iulie a.c.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: