Cătălin Crișan, consilier local la Suceava

La un an de la preluarea mandatelor, o bună parte dintre consilierii locali au rămas niște anonimi pentru cei pe care i-au ales și chiar pentru angajați ai Primăriei Suceava > Dintr-un sondaj de opinie realizat de noi pe străzile Sucevei, reiese că Petru Ghervan, antrenorul echipei de handbal, este mai cunoscut decât aleșii locali < Primarul Ion Lungu este inițiatorul a peste 95% dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședințelor CL, din ultimele trei luni

Artistul Cătălin Crișan, atleta Doina Melinte sau primarul comunei Frumosu sunt doar o parte dintre membrii Consiliului Local Suceava. Aceasta, însă, doar în viziunea unor plătitori de taxe și impozite ai municipiului, care și-au rupt din timpul lor și au fost de acord să participe la un sondaj de opinie pe stradă. Altfel spus, la un an de la preluarea mandatelor, o bună parte dintre consilierii locali au rămas niște anonimi pentru cei pe care i-au ales. Potrivit opiniilor pe care le-am recepționat, este vorba despre Gheorghe Onofrei-Răileanu, Aurelia Petcu, Costel Tătăranu, Nelu-Vasile Tcaciuc, Liviana Enea, Vasile Barabaș, Corneliu-Mihai Mîndrilă și Constantin Ursu.

 

Consiliul Local Suceava – iulie 2009

Am constatat acest aspect după ce, zilele trecute, le-am arătat unor suceveni fotografiile celor care ne-au aprobat bugetul local, proiectele de investiții, ne-au stabilit cuantumul impozitelor și al taxelor locale și au hotărât asupra dărilor în administrare, a concesionărilor sau a vânzărilor de bunuri proprietate publică ale municipiului. Printre cei intervievați s-au numărat și angajați ai Primăriei Suceava, oameni care, chipurile, ar trebui să intre în contact cu aleșii locali mai des decât oricare dintre cetățeni.
Anonimatul aleșilor locali este explicabil și din perspectiva faptului că peste 95% dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședințelor de CL, din ultimele trei luni (ca eșantion reper pe care l-am avut în vedere) au fost inițiate de primarul Ion Lungu. Pe de altă parte, menționăm că legea nu îl obligă decât pe edilul-șef să inițieze proiecte de hotărâre și stabilește că aleșii locali pot să îndeplinească această misiune doar dacă vor. Însă, inițiind proiectele de hotărâre sau, mai bine spus, implicându-se mai consistent, mai vizibil, în rezolvarea problemelor altora, cei care, potrivit legislației, “taie și spânzură” în CL ar reuși să se apropie mai mult de cetățeni sau să-și sporească notorietatea în rândul alegătorilor.

Sttt!!! În timpul ședințelor CL nu se vorbește !

Neplăcută este impresia că scopul multora dintre consilierii locali suceveni n-ar fi acela de a se implica, impunându-și și susținându-și inițiativele, în rezolvarea problemelor cetățenilor. Cel puțin asta ar reieși din procesele-verbale încheiate de angajații Primăriei Suceava în ultimele trei luni. Pe lângă faptul că nu au inițiat proiecte de hotărâre, aleșii locali nici nu au mai nimic de spus în timpul ședințelor CL. Cei doi reprezentanți ai opoziției (adică ai PNL) se comportă la ședințe de parcă ar fi doi elevi de generală, speriați și emotivi. Vin, se așază pe scaun și, chiar dacă nu țin mâinile la spate, stau foarte cuminți și nu comentează la deciziile luate de reprezentanții majorității, semn clar că sunt de acord cu ei. Este vorba despre consilierii PNL Corneliu Vornicu și Vasile Mocanu, care, potrivit proceselor-verbale, au luat cuvântul, cumulat, de 5 ori în ultimele trei ședințe ale CL. Numele dlui Mocanu apare într-un proces verbal, întocmit tocmai în luna martie, însă doar pentru că a întârziat la ședință: “a venit dl Mocanu!!!”, precizează cel care a întocmit actul.
Din aceleași procese-verbale rezultă că, în timpul ședințelor, aleșii locali ai PSD sunt mai activi decât cei ai PD-L (partid în cadrul căruia cărțile se fac probabil înaintea ședinței de CL, iar discuțiile se poartă doar în comisii), și cei ai PNL. Ovidiu Donțu și Virginel Iordache au luat cuvântul, cumulat, de 15 ori în ultimele trei luni.

Petru Ghervan, mai cunoscut decât aleșii locali

Antrenorul echipei de handbal Universitatea Sucea-va poate oricând să candideze, chiar și ca independent, la un scaun de consilier local sau, de ce nu?, de primar, pentru că se bucură de mai multă notorietate (de altfel, explicabilă, pe deplin justificată) decât oricare alt consilier local sucevean. Când am realizat sondajul de opinie pe stradă, printre fotografiile consilierilor locali suceveni am strecurat și o fotografie a antrenorului echipei locale de handbal, Petru Ghervan. Majoritatea sucevenilor care nu s-au speriat de aparatul de fotografiat și care, cu răbdare, au răsfoit fotografiile, l-au recunoscut și i-au pronunțat corect numele.
Nici Ioan Radu, antrenorul echipei locale de fotbal, nu stă rău la capitolul notorietate. Microbiștii intervievați l-au recunoscut și au ținut să-și dea cu părerea în ceea ce privește componența echipei.

Doar fratele geamăn al primarului Lungu îi cunoaște…

Constantin Lungu, fratele geamăn al primarului Ion Lungu, este singurul cetățean, dintre cei intervievați de noi, care cunoaște componența CL Suceava. Întâlnit întâmplător, el a acceptat să pună umărul la realizarea sondajului nostru de opinie și a reușit, astfel, să mai încline balanța în favoarea anonimilor din CL Suceava. Pe de altă parte, ni se pare normal ca el să-i identifice pe aleșii locali, întrucât este coleg de partid cu majoritatea lor. Faptul că-i știe pe nume dovedește atât că Constantin Lungu participă la ședințele de partid, cât și că se numără printre foarte puținii cetățeni norocoși ai orașului care reușesc să-i vadă și să converseze cu aleșii locali.

***

Iată câteva dintre cele mai interesante opinii dintre cele peste 50 colectate vreme de aproape 3 ore petrecute de noi în preajma unor importante puncte din municipiu: Primăria, Palatul Administrativ, Palatul de Justiție, Policlinică, Parcul Areni:
> Adriana Lungu, 21 de ani, Suceava: “Nu-i cunosc pe domnii aceștia sau poate așa, numai din vedere. Poate doar pe domnul cu mustață că este primar în Frumosu”. (Domnul cu mustață despre care vorbește tânăra Adriana Lungu este de fapt consilierul PD-L Vasile Barabaș – n.n.)
> Estera Sauciuc, 51 de ani: “Nu cunosc. Nu-mi spune nimic. Sunt de-ai noștri?”
> Lavinia Nistor, 65 de ani: „Nu cunosc niciunul dintre ei. Ăsta cine este? Cum îi spune? Nu-i Moșu? Nu-i Moșu… Ăla este la handbal. Na, nu-i cunosc pe niciunul…” (Așa numitul “Moșu” este de fapt Ioan Radu, antrenorul echipei de fotbal a Sucevei.)
> Ioan Olinici (pensionar): “Îl cunosc pe acesta, dar nu știu de unde. La noi, memoria este oleacă mai… Ăsta nu este Cătălin Crișan?” (A-cum nu ne putem supăra pe dl Olinici, pentru că alesul local Costel Tătăranu, pe care l-a confundat, seamănă, credem și noi, cu Cătălin Crișan…)
> Greta Zaharia, 65 de ani: “Din vedere îl cunosc. Așa, parcă îl cunosc din vedere. Nu știu…”
> Gelu Simionuc, 53 de ani: “Îi cunosc după figură, dar după nume mai puțin. M-ați prins în ofsaid. Chiar pe niciunul să nu știu? Pe domnul îl cunosc de la handbal?”
> Veronica Burlacu, 71 de ani, și Elena Franciuc, 71 de ani: “Așa, după poză nu-i știm, poate când îi vedem pe actorii ăștia la televizor… Sunt mult mai tineri ca noi. Sunt suceveni? Ăsta tre’ să fie un parlamentar, iar ăsta un doctor; și ăsta trebuie să fie un patron ceva.” (Îi sugerăm tânărului consilier local Daniel Ungurean să le caute pe cele două doamne și să le ofere, politicos, măcar câte o sticlă de apă, că și așa este caniculă, pentru simplu motiv că l-au confundat cu un parlamentar. Poate că domnul consilier Mihai Mîndrilă arată ca unul dintre personajele din filmul “Spitalul de urgență”, dar informăm că el nu salvează oameni, ci se ocupă de propria afacere în bazarul din Lunca Sucevei. Referitor la așa-numitul “patron”, fără să vrea, doamnele l-au cam nimerit, pentru că Nelu Tcaciuc, pe lângă altele, are și un magazin cu produse alimentare, în zona centrală a Sucevei.)
> Ana-Maria Soluc, 23 de ani: “Nu recunosc nicunul.”
> Constantin Lungu (fratele geamăn al primarului Ion Lungu): “Da, Da, Da. Tcaciuc, ăsta din bazar, Mîndrilă, doamna consilier de la noi, îmi scapă numele. Stați un pic, ce vreți să faceți? Vreți să mă dați prin ziare cu tâmpenia asta. Ăsta este dl Dan Ungureanu, dl Tătăranu, doamna consilieră aaaa…, Radu antrenorul, dl Barabaș, Onofrei, dna Petcu. Da îi știu pe toți.” (Deși întrebările adresate l-au cam speriat, dl Constantin Lungu a avut până la urmă amabilitatea să ne răspundă la toate întrebările)
> Viorel Suciu, 50 de ani: “Îl recunosc pe dl Onofrei. Ne cunoaștem, că el m-a ajutat cu niște probleme de serviciu. În rest, nu-i știu. Probabil că, dacă mă uitam mai atent la fotografii, îmi mai aminteam câte un nume.”
> Marius Dascălu, 27 de ani: “Nu-i știu, îmi pare rău.”
> Roxana Enea și Diana Filipiuc, 17 ani: “Este dl Ghervan de la handbal și dl Radu de la fotbal. Nu-l știu pe domnul, nici pe domnul, nu știu…”
> Dan Fargaș, 42 de ani: “Sunt domnii consilieri locali, nu știu cum îi cheamă. Dl antrenor Ghervan, care este vecin cu mine. Cum să nu-i cunosc?”
> Mihai Gudula, 33 de ani: “Nu știu, cred că un consilier, nu știu, nu știu, da’ îl cunosc pe dl Onofrei, care este membru PD-L, consilier local și om de afaceri. Nu știu. Acesta este antrenorul Ioan Radu.”
> Nicolae Grosu, 40 de ani: „Nu știu, Nu știu. Ea nu este Doina Melinte?” (Consilierul local Aurelia Petcu este o doamnă, la fel ca Doina Melinte, însă cu siguranță nu a alergat niciodată ca binecunoscuta atletă. Nu credem că dna Petcu ne poate contrazice…)
> Elena Popadiuc, 41 de ani: „Nelu Tcaciuc mi-a fost coleg. Acesta este dl consilier a…, îmi scapă numele. Nu știu, nu știu, nu știu, nu știu, nu știu. Domnul este antrenorul de la handbal.” (Dna Popadiuc, care a avut amabilitatea să participe la realizarea sondajului de opinie, este angajat al Primăriei Suceava.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: