Apă mai scumpă la robinete

> Tarifele serviciilor oferite de ACET cresc cu 10%, noile prețuri fiind justificate prin scăderea consumului la agenții economici, majorarea cheltuielilor cu energia electrică, precum și prin imperativul acoperirii salariilor angajaților firmei de utilități

Populația va plăti 2,94 lei/mc (inclusiv TVA) de apă potabilă și 1,34 lei/mc de apă (inclusiv TVA) deversată la canal și prelucrată în stația de epurare a municipiului Suceava. Aceasta după ce consilierii locali au aprobat, ieri, o hotărâre în acest sens, prevederile actului normativ intrând în vigoare de la 1 august 2009. Ultima actualizare a prețurilor practicate de ACET a avut loc la 1 iulie anul trecut. În prezent, populația achită 2,68 lei/mc de apă de la robinete și 1,15 lei/mc de apă deversată la canal, creșterea aprobată fiind de 10%. Restul beneficiarilor serviciilor în cauză vor achita mai puțin decât consumatorii casnici, adică 2,47 lei/mc de apă rece și 1,13lei/mc de apă aruncată la canal și epurată.

 

Apa curenta

În susținerea demersurilor sale, conducerea ACET invocă majorarea cu 107,71% a indicelui prețurilor de consum, fapt care a condus la cheltuieli neacoperite prin vechile tarife. Pe de altă parte, societatea se confruntă cu o diminuare a volumului de apă potabilă consumată, inclusiv al celui de apă uzată procesată. Motivul îl constituie restrângerea activității unor agenți economici de pe raza municipiului, folosirea unei linii tehnologice performante la firma de bere Bermas, precum și prin oprirea activități Termica, în vederea efectuării lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare. În aceste condiții, ACET estimează o cădere a producției cu 8% pe latura de apă potabilă și de 20% pe cea de canal-epurare. O cauză a scumpirii o constituie depășirea cheltuielilor cu energia electrică și necesitatea recuperării acestora, anul trecut și în primul trimestru din 2009, sumele cheltuite neprogramat, fiind de circa 615.000 lei și, respectiv, aproximativ 200.000 de lei. Un punct distinct în solicitarea de creștere a tarifelor practicate de ACET îl reprezintă asigurarea salarizării personalului, în condițiile diminuării producției, existând premise ca retribuțiile din grila de salarii stabilită la nivelul lui 2008 să nu poată fi acoperite. Un alt element ce cântărește în balanța noilor tarife este Fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare, a cărui constituire este condiție obligatorie pentru buna desfășurare a Programului ISPA de reabilitare și modernizare a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și epurare din municipiul Suceava. Potrivit expunerii de motive la proiectul de HCL, cota de profit în tariful practicat la apa potabilă este de 8,92%, în timp ce la serviciul de canal-epurare s-a prevăzut un profit de 2,90%, în acest din urmă caz consemnându-se o creștere de 0,68%.

Suceava ar avea unul dintre cele mai mari prețuri din țară la apa de la robinete

Șeful municipalității, Ion Lungu, a pus în vedere că majorarea survine și unor cheltuieli neeligibile pe care ACET este nevoită să le suporte în cadrul Programului ISPA, aceasta prefinanțând și TVA aferentă. „Pentru a putea merge mai departe cu proiectul ISPA și a da o gură de oxigen SC ACET, care este și operator regional, este bine să aprobăm aceste tarife”, a spus primarul, adăugând că firma are nevoie „ca de aer” de respectivele creșteri.
Consilierul local Virginel Iordache și-a declinat din start orice tentă de discurs electoral, evidențiind că va vota, la fel ca și cu un an în urmă, împotriva creșterii prețului la apă. El a solicitat conducerii ACET o analiză privind modul în care funcționează și este ”manageriată” firma de utilități comunale, la care acționar majoritar este municipalitatea. „Este inoportun ca, în momentul acesta, sucevenii să suporte aproximativ 12-15 % mai mult la prețul apei”, a opinat el, precizând că Suceava are unul dintre cele mai mari prețuri din țară la apa de la robinete.
Directorul general al ACET, Ștefan Groza, a ținut să arate că metrul cub de apă potabilă în municipiul reședință de județ se încadrează în media tarifului practicat la nivel național. „ACET trebuie să-și desfășoare activitatea în condiții de rentabilitate. Dacă am fi pe pierderi, nu ar fi posibile niciun fel de asemenea finanțări, pentru că acestea ar fi considerate ajutoare de stat, și nu am putea primi bani nici de la Consiliul Județean, nici de la municipiul Suceava, în calitate de acționar majori-tar”, precizează dl Groza. Di-rectorul ACET susține că a luat mai multe măsuri pe această linie, printre care înghețarea salariilor la nivelul anului 2008 și monitorizarea tuturor cheltuielilor, astfel încât serviciile să fie menținute în parametri de calitate și continuitate. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 18 voturi favorabile, 4 opțiuni „contra” și o abținere (acestea din urmă, cel mai probabil, provenind din zona PSD).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: