Ziua Americii, sărbătorită la Fălticeni

> Invitatul de onoare al manifestării a fost prof.dr. Eliot Sorel
> Domnia sa a adus vestea unei finanțări de 1,5 milioane euro pentru Muzeul “Irimescu”

Ziua Națională a SUA a fost marcată la Fălticeni prin organizarea celei de-a VI-a ediții a manifestării „Întâlnire cu America”, organizată de Centrul româno-american de cultură și informație Fălticeni, filială a SIMARC Foundation (SUA), Galeria Oamenilor de Seamă și Colegiul Național „Nicu Gane”.

 

Întâlnirea din aula colegiului s-a desfășurat pe mai multe secțiuni, printre care cea de istorie, prezentată de elevul Baciu Bogdan și prof. dr. Codrin Bența, în cadrul căreia cei prezenți au aflat aspecte interesante despre civilizațiile precolumbiene, dar și despre contextul istoric în care a fost semnată declarația de independență a SUA. Prezentarea vieții și ascensiunii politice a lui Barak Obama, realizată de prof. drd. Cristina Sturzu, în cadrul secțiunii social-politice, a stârnit la rându-i interesul, mai ales că prezentarea a fost efectuată cu ajutorul videoproiectorului. Despre „America și criza economică mondială” a vorbit prof. Virgiliu Lupu, iar secțiunea culturală a fost susținută de prof. Adrian Cocârță, directorul Galeriei Oamenilor de Seamă. În cadrul secțiunii educativ-profesionale, prof. Nicolae Sturzu, directorul Colegiului Național „Nicu Gane”, i-a prezentat pe elevii fălticeneni care vor participa vara aceasta la „Presidential Classroom in Washington USA”.
Invitatul de onoare al manifestării a fost prof. dr. Eliot Sorel, din Washington, cetățean de onoare al orașului Fălticeni. Eliot Sorel a spus în fața celor prezenți și a primarului de Fălticeni, Vasile Tofan, că în luna august va semna un acord cu Uniunea Europeană prin care va fi obținută o finanțare în valoare de 1,5 milioane de euro pentru lucrări la Muzeul “Ion Irimescu”, urmând ca acesta să capete titulatura de muzeu european. „Acest muzeu și alte muzee din Fălticeni au valoare de sine și valoare adăugată, care însă nu este cunoscută de întreaga lume”, a spus prof. Sorel, adăugînd că noua generație care va trece peste Ocean va avea prilejul să studieze alături de tineri din întreaga lume, ceea ce înseamnă un început de colaborare internațională.
În semn de bucurie pentru reîntâlnirea cu fălticenenii, Eliot Sorel a oferit primarului Vasile Tofan un steag al SUA și o carte, „Planul Marshal – lecțiile învățate și utile secolul XXI”, aceasta din urmă constituind o provocare pentru accesarea de proiecte. La rândul său, Vasile Tofan a oferit distinsului oaspete un album cu imagini din România, realizat de Vasile Șoimaru, și un calendar cu imagini din Fălticeni. Finalul manifestării a aparținut corului Colegiului Național „Nicu Gane”, condus de prof. Dan Sinăuceanu, care a inter-pretat câteva melodii aparținând regretatului Michael Jackson. Cei prezenți au putut viziona o expoziție cu documente amerciane foarte vechi, printre care s-a numărat și o copie după Declarația de Independență.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: