Deși în iulie ar trebui să înceapă

Nimeni nu știe încă nimic oficial despre programul pentru depistarea cancerului de col uterin

Din 5 iulie ar trebui să înceapă programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, la femeile de 24-64 de ani, program realizat de MSP, numai că, până la această oră, în județ, reprezentanții instituțiilor care ar trebui să se implice nu știu încă nimic.
 

„La nivelul medicilor de familie nu s-au primit încă instrucțiuni. Nu știm în baza cărui formular vom face trimiterile, la care ginecolog vom îndruma femeile, cine va dota locațiile în care se face recoltarea sau cine va plăti laboratoarele care lucrează testele”, a declarat secretarul Asociației Județene a Medicilor de Familie, dr. Irina Badrajan. Potrivit șefei CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, nici la această instituție nu s-a primit vreo precizare oficială în acest sens. Programul de screening pentru cancerul de col uterin ar urma să se desfășoare pe o perioadă de patru ani, timp în care femeile vor face trei rânduri de teste, iar dacă toate vor fi negative, respectivele vor fi excluse din categoria de risc. Din toamnă, ministerul anunță și începerea progra-ului de depistare timpurie a cancerului de sân, care se adresează femeilor de peste 40 de ani, prin care ele ar urma să beneficieze de mamografii gratuite în spitale. Aceste programe sunt considerate foarte necesare, a-vând în vedere că majoritatea pacientelor cu cancer de col uterin sau de sân ajung la medic în stadii avansate de boală. Cinci femei mor în fiecare zi în România din cauza cancerului de col uterin. Deși boala poate fi tratată în stadii incipiente, din cauza lipsei de informare, foarte puține femei își fac periodic controale care ar pu-tea depista acest tip de cancer. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, România se situează pe primul loc în Europa atât în ce privește incidența acestei forme de cancer, cât și a ratei mortalității. De asemenea, tot în țara noastră, anual sunt depistate circa 6500 de cazuri noi de cancer mamar și tot în fiecare an aproximativ 2500 femei mor din această cauză.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: