Se reia vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

> Vârsta de vaccinare s-a schimbat, de la 12 la 14 ani
> Începând de la sfârșitul acestei luni, medicii școlari și profesorii diriginți vor participa la sesiuni de informare
> Decizia aparține, însă, părinților

O campanie de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin va începe în județul Suceava pe 25 iunie, printr-o întâlnire organizată la Casa de Cultură Suceava, de la ora 13, la care vor participa medicii școlari din Suceava, Rădăuți și Fălticeni, a informat directoarea adjunctă a DSP Suceava, dr. Marinela Grădinaru. Urmează pe 26 iunie, la Hotel “Zimbru” din Câmpulung o întâlnire asemănătoare cu medicii din Gura Humorului, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, iar în perioada 5-25 septembrie campania se extinde în rândul profesorilor diriginți din școli. În perioada septembrie-octombrie va fi rândul părinților să fie informați, întrucât ei sunt cei care trebuie să-și dea acordul pentru vaccinarea fetelor.

 

Toate aceste întâlniri au ca scop informarea cu privire la importanța vaccinării împotriva virusului Papilloma, care este asociat în proporție de 96% cu apariția cancerului de col uterin, și cunoașterea altor informații legate de această formă de cancer; se vor distribui și diverse materiale informative. Dr. Grădinaru a precizat că vaccinarea va începe în octombrie, iar o noutate față de anul trecut este că Ministerul Sănătății a stabilit că nu vor mai fi vaccinate fetițele din clasa a IV-a, ci cele din clasele VI-VII. Directoarea adjunctă a DSP motivat această schimbare cu faptul că vaccinarea este mai potrivită la vârsta la care menstruația este deja instalată. Anul trecut, MSP a încercat realizarea unei campanii de vaccinare împotriva HPV, dar foarte puțini părinți și-au dat acordul să le fie vaccinate fetițele de 12 ani, ei fiind speriați de vârsta prea mică și de eventualele efecte secundare ale vaccinului. În județul Suceava, din cele 4430 fetițe care ar fi trebuit vaccinate, doar 49 au primit toate cele 3 doze de vaccin, cu acordul părinților. „Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale, informează-te !” Anul acesta, ministerul consideră că e necesară mai multă informare. “De aceea s-a început din timp această campanie pentru că s-a considerat că cea de anul trecut a fost în pripă, iar părinții nu au fost corect informați”, a declarat dr. Marinela Grădinaru. Campania de informare se desfășoară sub mesajul „Tu decizi pentru sănătatea fiicei tale, informează-te!”. Reamintim că România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. La fiecare 18 minute, în Europa, o femeie moare de cancer de col uterin. Infecția cu HPV se transmite pe cale sexuală și poate fi tratată medicamentos, dacă virusul este depistat la timp. Numai că, de cele mai multe ori, din cauză că nu există simptome la această infecție, persoanele respective nu se prezintă la medic sau se prezintă prea târziu și, astfel, pot apărea leziuni cancerose. De aceea, potrivit specialiștilor, vaccinarea, alături de examenul citologic periodic, reduce cu 94% riscul de cancer de col uterin. Este de preferat ca vaccinarea anti-HPV să se realizeze înainte de debutul vieții sexuale, pentru a se preîntâmpina o infecție posibilă de la primele contacte sexuale. Se consideră că imunitatea este durabilă și că asigură protecția față de infecția cu HPV de la începutul vieții sexuale. Vaccinarea nu produce modificarea comportamentului sexual sau sterilitate. Vaccinul se administrează în 3 doze, într-un interval de 6 luni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: