Ovidiu Donțu a preluat conducerea Agenției Sapard Suceava

Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală Suceava (fosta Agenție Sapard) va fi condus, începând cu luna iunie 2009, de către Ovidiu Donțu. În urma unui concurs, organizat la București, a fost emis Ordinul Ministrului Agriculturii cu nr. 990 din 2009 în baza căruia s-a încheiat contractul de management, iar în următorii 4 ani acest organism va fi condus la Suceava de Ovidiu Donțu.
 

Această instituție (APDRP) administrează două fonduri structurale ale Uniunii Europene, și anume Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), unde are funcția de implementare tehnică și funcția de plată, și Fondul European pentru Pescuit (FEP), unde are funcția de plată. Pentru dezvoltare rurală, Uniunea Europeană a alocat României 7.5 miliarde de euro, pentru care autoritatea de management este Ministerul Agriculturii, cu următoarele obiective: creșterea competitivității produselor agricole și silvice, îmbunătățirea calității vieții la sate și gospodărirea terenurilor agricole și forestiere. Banii sunt alocați pe axa 1 și axa 3 din Planul Național de Dezvoltare Rurală și pot fi absorbiți măsurile pentru care vor fi deschise sesiuni de proiecte luna aceasta. Pe scurt, crearea și dezvoltarea de microintreprinderi la sate, încurajarea activității turistice, modernizarea exploatațiilor agricole, creșterea valorii adăugate a produselor agroalimentare, instalarea tinerilor fermieri și nu în ultimul rând renovarea și dezvoltarea satelor sunt câteva din obiectivele PNDR. Prima măsură pentru care s-a deschis sesiunea de proiecte, este măsura 322, începând cu data de 15.06.2009, și se referă la “Renovarea și dezvoltarea satelor”, unde s-au alocat toate fondurile disponibile rămase pe această măsură (care pot ajunge până la 6 milioane de euro pe proiect). Cu alte cuvinte, comunitătile locale sunt invitate până la 31 iulie 2009 să depună proiectele de dezvoltare a comunelor pentru infrastructura de drumuri, infrastructura de apă și canal, alimentarea cu energie electrică, alimentare cu gaz, stații de transfer pentru deșe-uri și echipamente de gestionare a deșeurilor, renovarea clădirilor publice, investiții în sisteme de energie din surse regenerabile, centre îngrijire copii, bătrâni și persoane cu nevoi speciale, grădinițe, microbuze, infrastructură de servicii sociale, culturale și de recreere, precum și restaurarea, consolidarea și conservarea obiectivelor de patrimoniu. Noutățile acestei sesiuni de proiecte se referă la mărirea punctajului privind realizarea infrastructurii de drumuri și a infrastructurii de apă sau canal și reașezarea punctajelor pentru infrastructura socială, culturală și a decalajului privind gradele de sărăcie. De asemenea, s-a introdus posibilitatea acordării unui avans de 50% către potențialii beneficiari ai acestor proiecte și s-au redus numărul de documente care însotesc proiectele. Pentru mai multe informații, se poate accesa site-ul: www.apdrp.ro. Obiectivele lui Ovidiu Donțu în funcția de director sunt creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, aplicarea principiilor economie, eficiență și eficacitate în cheltuirea banilor europeni, precum și egalitatea de tratament și transparența instituției față de principalii beneficiari și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea colaborării instituționale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: