O sărbătoare specială, desfășurată în pofida ploii

Stroiești și Zaharești, la 580 de ani de la prima atestare documentară

> Ieri, pe un deal din preajma celor două localități, s-a dezvelit un monument închinat celor 36 de evrei din județele Rădăuți și Storojineț, executați acolo în iulie 1940 Z
Locuitorii comunei Stroiești au sărbătorit ieri 580 de ani de la atestarea localităților Zaharești și Stroiești, în pofida ploii care a căzut fără întrerupere, împotmolind drumul neasfaltat dintre cele două localități. Drum pe care primarul Ion Băițan și invitații săi l-au străbătut pentru a ajunge pe dealul pe care primăria a înălțat un monument închinat celor 36 de evrei din județele Rădăuți și Storojineț executați acolo de armata română, pe 6 iulie 1940. Monumentul a fost dezvelit de primar în prezența președintelui Comunității Evreiești din Suceava, prof. Sorin Golda, a directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, și a altor persoane care au dorit să fie de față.
 

“Vă mulțumesc că nu ați uitat de acele suflete nevinovate cărora li s-a întrerupt firul vieții din cauza unor evenimente care au întors drumul istoriei. Este bine să se știe că există un semn pe locul de pământ în care li s-a sfârșit viața”, a spus dl Golda, cerând apoi permisiunea unei scurte rugăciuni rostite în ebraică. La vremea respectivă, acest eveniment tragic petrecut la poalele dealului pe care a fost ridicat acum monumentul a avut ca martori doi săteni, Vladimir Fărtăiș și Ilie Băițan, pe-atunci flăcăi de 17-18 ani. Primul a contribuit cu amintirile sale la redactarea unei monografii a Zahareștiului, în care amintește că cei 36 au fost aduși din nordul Bucovinei într-o noapte de vineri, iar a doua zi au fost executați, prin împușcare, de soldații din regimentul condus de maiorul Carp. Vladimir Fărtăiș spune că “maiorul Carp a dat ordin să-i execute”, pe motiv că respectivii ar fi tras în armată. După un an, reprezentanții Comunității Evreiești au venit și au exhumat cadavrele, care odihnesc astăzi în cimitirul evreiesc din Suceava. Faptul respectiv este consemnat și în procesul-verbal încheiat de șeful poliției din localitate, Alexandru Preutesei, adresat Judecătoriei Suceava și datat 19 iulie 1940. Căminul cultural al comunei a fost ieri ticsit de elevii școlii, cadrele didactice, cetățeni ai comunei care au marcat împreună cei 580 de ani de existență a satelor Stroiești și Zaharești, împliniți pe 3 iunie, dar și sfârșitul de an școlar. Directorul școlii, prof. Aurel Coroamă, a precizat că documentul de atestare a celor două localități a fost emis “din porunca lui Alexandru cel Bun”. “Noi avem misiunea nu numai să ne amintim de înaintașii noștri, ci să facem ca numele strămoșilor să fie dus și mai departe”, a spus directorul. La rândul său, directorul CMB a precizat că cei 580 de ani reprezintă “o sumă impre-sionantă”, având în vedere că Suceava, fostă capitală a Moldoveni, are 621 de ani. “Cinstirea istoriei străbune e cel mai important lucru. Generațiile trec, generațiile vin, dar după noi nu va rămâne altceva decât istoria”. Primarul Stroieștilor a oferit la final invitaților diplome cu înscrisul “580 de ani de atestare documentară a localităților Stroiești și Zaharești”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: