Întâlnire de proiect în Germania

Sub semnul promovării dimensiunii europene a școlii, al încurajării educației inter-culturale, a popularizării ideii de dialog intercultural și a schimbării atitudinii în ceea ce privește alte culturi, Școa-la cu Clasele I-VIII „Ioan Băncescu” Adâncata derulează proiectul „Europa – asemănători și diferiți” / „Europe Same and Different”, în cadrul acțiunii de tip Comenius, în noul Program de Învățare pe Tot Parcursul Vieții.
 

În perioada 23 – 28 februarie 2009 s-a desfășurat cea de a doua mobilitate din cadrul proiectului în localitatea Genthin, Germania. În prima zi a întâlnirii, am fost întâmpinați de elevii școlii Grundschule “Ludwig Uhland” Genthin, Saxony – Anhalt, Germania cu sute de stegulețe fluturând. Am vizitat toată școala și împrejurimile ei. Este o școală mare, cu multe săli de clasă, terenuri și sală de sport, teren de joacă și pentru învățarea semnelor de circulație, cantină, sală de terapie, sală de petrecere a timpului liber după ore. Este o școală pentru elevii din ciclul primar. După ce ne-am familiarizat cu interiorul, ne-am întâlnit în sala de muzică pentru a lucra la proiect. Am împărțit chestionarele cu răs-punsurile completate, fiecare școală urmând a le afișa, fă-cându-le cunoscute tuturor elevilor. Am stabilit următoa-rele activități pe care aveam a le desfășura: postere prin care să arătăm efectele negative ale poluării mediului, selectarea poveștilor preferate de elevi, alcătuirea unui clasament al celor mai citite, minicarticele realizate de copii după o poveste preferată, realizarea unui dvd cu prezentarea a trei jocuri pe care le desfășoară elevii în recreație. A doua zi a debutat cu asis-tențe la ore. Am urmărit o lecție de limba germană la clasa I și o lecție de științe la clasa a III-a. Am aflat că fiecare învățător este specializat la două sau trei obiecte de studiu. Apoi, dna prof. Daniela Ma-rieta Alucăi i-a învățat pe elevii germani din clasele a II-a și a IV-a un cântec. După masa de prânz, servită la cantina școlii, am participat la discuții și la o prezentare pregătită de par-tenerii din Polonia, Radom, cu tema “The security of the child in the internet” („Securitatea copilului pe internet”). Înainte de masa de seară am vizitat turnul de apă – simbol al orașului Genthin, urcând 240 de scări, de la capătul cărora am putut admira panorama întregului oraș. Au urmat apoi alte activități interesante: vizitarea orașului Magdeburg (capitala Saxony – Anhalt) am asistat la o grevă a salariaților ce lucrează în sistemul public, am vizitat primăria din Genthin, unde am purtat discuții libere cu primarul localității, am vizionat un spectacol, o ser-bare organizată de elevii și cadrele didactice ale școlii, am asistat la prezentarea unui proiect Comenius desfășurat cu un an în urmă de o altă școală din oraș, ne-am plim-bat cu autocarul prin Berlin, ne-am oferit mici atenții. Noi am dăruit partenerilor noștri simbolurile primăverii, al no-rocului la români – mărțișoare. Întâlnirea de proiect din Germania a fost una frumoasă, rodnică, ce a impresionat prin corectitudine, punctualitate, seriozitate, curățenie, onesti-tate, amabilitate. Următoarea întâlnire de proiect va avea loc în Aragona, Italia, în luna mai. Inst. LAVINIA OCSANA PALAGHIANU Școala cu Clasele I-VIII „Ioan Băncescu” Adâncata

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: