Rupte din viață

La Frumosu sau la Innsbruck ?

Bucovina bate Austria! Este normal să ne dorim cu toții ca acest gând să acopere un adevăr de necontestat, în multe privințe. Iar într-o privință s-ar părea că îl acoperă chiar. Zilele trecute, o cunoștință încă nu-și planificase clar unde și cum va petrece de sărbătorile de sfârșit de an. Pentru o documentare preliminară, a început a răsfoi niște pagini de internet. Și a avut surpriza (neplăcută) să constate că în (unele) prețuri mai că tindem să-i batem pe austrieci. Sau, altfel spus, devenim comparabili în prețuri, rămânând însă incomparabili în ofertă.
 

Iată doar un exemplu furnizat de documentația pe care ne-a pus-o la dispoziție. La o anume pen-siune din satul Frumosu se cer 1650 lei/persoană pentru 6 zile de pensiune completă, oferin-du-se ca “facilități”: “curte mare cu loc de parcare și garaj; încăl-zire centrală, apă caldă non-stop; ferma proprie a familiei (vaci, porci, găini etc.), pavilion de luat masa afară, cu grătar; ani-malele de companie nu sunt acceptate (asta e tot o facilitate, nu? – n.n.); pensiunea are, prin-tre altele, camere și apartamen-te, cu băi proprii și băi comune, televizor, “o frumoasă priveliș-te”… La o pensiune din Vatra Dornei se solicită aproape 2000 lei/persoană/sejur, demipen-siune, singurele aspecte așa-zis “speciale” fiind mesele de tenis și de biliard! A, uitam să spun că o noapte de cazare e conside-rată aici “bonus”!!! În schimb, la un hotel de 4 stele din Tirol, la 5 km de Innsbruck, pentru 7 zile în aceeași perioadă, se cer 999 euro (aproximativ dublu față de primul caz; dar prețul e aproape înjumătățit pentru adolescenți, iar copiii sunt pri-miți gratis), oferindu-se, printre altele (lista e prea lungă) permis pentru pârtia de schi (tele-cabina e la 5 minute de hotel), piscină și bazin exterior încălzit, saună, centru de fitness și centru de înfrumusețare, curse de cai, golf, ciclism, bowling. Așadar, în funcție de buget, avem de ales: curtea, apa caldă și vacile de la Frumosu sau o vacanță la schi în orașul care a găzduit și o olimpiadă de iarnă. > Aflam/aveam confirmarea prin viu grai, deunăzi, de la tâ-năra americancă ce ne-a vizitat redacția, Liz Crow, că în SUA nu se învață mai nimic despre lume, despre Europa… Totul în programele lor școlare – istorie, geografie, cultură/culturi – vi-zează America. Și am înțeles în cele din urmă că această situație le generează (încă) un avantaj. Americanii se au în vedere mult mai mult pe ei înșiși, compa-rându-se foarte rar cu alții (iar atunci, mai ales cu superio-ritate). Cam așa ceva: noi și restul lumii. Lume pe care nu o evită, ci o cuceresc, individual, cu o curiozitate de cercetaș (precum Liz) sau economic, politic…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: