> Poate că dacă s-ar fi spus astfel, “trenuleț”, reali-tatea comunicată ar fi com-portat un anumit grad de ambiguitate, iar, pe acest fond, presa națională nu s-ar fi gră-bit să preia această știre lo-cală. Dar, de la emitentul pri-mar (președintele CJ), s-a vor-bit numai despre “mocăniță”, folosindu-se, așadar, un ter-men (cu aspect de marcă) care, se pare, provoacă o mai mare sensibilitate în masa publicului, care are impresia că știe ceva despre subiect, despre referent (probându-i, astfel, potențialul de marcă). Pentru a duce, totuși, situația în matca sa, adăugăm aici că, prin tradiție, în județul nostru (sau în Bucovina, dacă vreți), un astfel de trenuleț (de mun-te, cu ecartament îngust, cu locomotivă cu aburi, cu puține vagoane etc.) nu s-a numit “mocăniță”. Nici nu avea cum, fiindcă trenurile de acest fel au apărut, la începutul se-colului trecut, mai întâi și mai ales în Ardeal. Așa este definit și în dicționare: “(glumeț) tren de linie îngustă, care circulă în regiunile de munte” – deci, deja are loc o extensie, fiindcă inițial erau recunos-cute ca “mocănițe” doar gar-niturile care circulau între Turda și Abrud (și, de fapt, aceasta a fost “Mocănița”!), pe Valea Vișeului sau între Sibiu și Agnita (se foloseau pentru transportul mărfurilor – lemn, minereuri, diverse – și al călătorilor; unele dintre ele, cu cremalieră). De altfel, poate nu ar mai fi necesar să adăugăm că “mocan” înseam-nă “locuitor (român) din regiunile muntoase (în special ale Transilvaniei)” sau cioban din Transilvania, care se nu-mea astfel de la “moacă” (numele bâtei de care se foloseau respectivii ciobani). Adăugăm însă că, în ultimii ani, comunicatorii pe subiecte de turism/ operatorii de turism au făcut, cel mai adesea, abstracție de originea și sensul termenului. Prin urmare, mul-țumită uzului pe care l-au generat, ne îngăduim să spunem și noi că, în decembrie, în centrul Sucevei va circula o “mocăniță”.
Rupte din viață
Suceava s-a auzit în difuzoare și s-a așternut pe sticla televizoarelor, miercuri seara și joi dimineața, mai abitir ca de obicei, datorită a două știri mai speciale. Una dintre ele, “cu bătaie lungă” în largi zone ale presei românești contemporane (bătaie, scandal = subiect), se referea la bătaia strașnică încasată de un arbitru pe Stadionul Areni. Cealaltă viza un aspect inedit și pentru noi, și pentru restul țării: un trenuleț va circula în decembrie prin centrul Sucevei!
Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!
Comentarii