Evenimentul Ilie Boca

La etaj, în spațiul prim al secției de artă de la Muzeul de Istorie Suceava – Complexul Muzeal Bucovina, se află deschisă de o săptămână o expoziție de pictură care reprezintă fără îndoială evenimentul plastic al acestei toamne: Personala Ilie Boca. Aș spune artistic, dacă afișele nu ar anunța în curând un spectacol cu Radu Beligan. Mai rar la Suceava chiar decât marele om de teatru, Ilie Boca ar fi trebuit să înalțe pe treptele Muzeului bucuria unui public mai numeros decât am găsit la vernisaj.
 

Cu mult mai numeros, dacă ținem cont de prezența, alături de valorosul pictor, a unui cronicar de artă de recunoscut rafinament, Maria-Magdalena Crișan. Dar pregătită cu discreție, inaugurarea expoziției s-a petrecut la fel, ceea ce nu înseamnă că existența ei, în perioada cât mai avem norocul să o avem la câțiva pași, trebuie să se consume în același orizont. Aducându-ne aminte, cum spunea dna Maria-Magdalena Crișan, de icoanele, de pictura din bisericile noastre, lucrările lui Ilie Boca, de o cuceritoare modernitate, stârnesc admirația străinilor, care, cu siguranța celui care vine de departe și a văzut multe, ne detectează în universul lor vechimea, spiritualitatea, specificul. Botoșana natală, Bucovina natală respiră sub pensula artistului trădând dincolo de carnația culorilor perenitatea mineralului. Ilie Boca receptează un mesaj despre sufletul românesc venind de demult și-l rescrie într-un limbaj pe înțelesul viitorimii. Să nu ratăm posibilitatea de a-l privi peste umărul artistului cufundat în lucru. Există și minuni care nu se repetă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: