„Un ghid oficial al MAE aduce deservicii românilor din Ucraina”

Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuți solicită demisia de onoare a domnului Mihai Gheorghiu, secretar de stat, și a Laurei Jerca, director la Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.
 

Demersul este motivat de „gravele deservicii aduse învățământului în limba română din Ucraina, prin men-ționarea într-un ghid oficial al MAE (având semnăturile mi-nistrului afacerilor de exter-ne al României și ministrului învățământului) a unui număr de școli românești mai mare decât cel existent în realitate. Societatea „Eminescu” pre-cizează că va înainta solici-tarea Președintelui României și Ministerului Afacerilor Ex-terne. Societatea cernăuțeană men-ționează că directorul DRRP, Laura Jerca, a aprobat în anul 2007, în calitate de președinte al comisiei de avizare a pro-iectelor cu finanțare neram-bursabilă, Proiectul ,,Ghidul școlilor românești de pretu-tindeni”, având ca partener „Liga Tinerilor Români de Pretutindeni” din București. Proiectul, avizat de Laura Jerca în data de 19 iunie 2007, pen-tru care Ministerul Afacerilor Externe al României a achitat circa 11.5000 dolari SUA, din bani publici, aduce mari deservicii învățământului în limba română din Ucraina. „Astfel, pentru Regiunea Odesa, în respectivul proiect, aprobat de Laura Jerca și fi-nanțat de MAE, sunt mențio-nate un număr de 22 de școli românești (paginile 227–230). Din cercetările noastre rezultă că 4 școli românești menționate în ghid nu există în realitate: – Școala medie de cultură generală Kanianske (Tașlâk), raionul Arțaz, a fost des-ființată încă din anul 1954. – Școala medie de cultură generală Furmanivka (Orman), raionul Chilia; – Școala medie de cultură generală Bogatoe (Doluchioi), raionul Ismail; – Școala medie de cultură generală Gliboke (Eschipolos), raionul Tatarbunar, a fost închisă în anul 1963 cu concursul brigadierului Ilcenko de la colhozul „Răscoala de la Tatarbunar”, care a dorit ca urmașii săi (copiii) să urmeze școala în limba rusă. Așadar, stimată Laura Jerca, deși sunteți absolventă a facultății de istorie, iar do-cumentul trebuie să fie baza oricăror decizii, Dumneavoas-tră ați aprobat un proiect care, cel puțin pentru școala româ-nească din Ucraina, este în total dezacord cu realitatea. Ați adus mari deservicii școlii românești din Ucraina, apro-bând un ghid ce are girul Mi-nisterului Afacerilor Externe al României și pe cel al Mi-nisterului Învățământului, care au semnat prefețe, unde au fost introduse școli ro-mânești desființate cu 40-50 de ani în urmă”, apreciază So-cietatea pentru Cultură Româ-nească „Mihai Eminescu”, fiind de părere, printre altele, că demisia de onoare a secre-tarului de stat Mihai Gheor-ghiu și a Laurei Jerca, înain-tată Ministerului Afacerilor Externe, ar mai putea salva ceva din neglijența cu care a fost tratat, prin aprobare, un proiect ce aduce deservicii școlii românești din Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: