Demersul este motivat de „gravele deservicii aduse învățământului în limba română din Ucraina, prin men-ționarea într-un ghid oficial al MAE (având semnăturile mi-nistrului afacerilor de exter-ne al României și ministrului învățământului) a unui număr de școli românești mai mare decât cel existent în realitate. Societatea „Eminescu” pre-cizează că va înainta solici-tarea Președintelui României și Ministerului Afacerilor Ex-terne. Societatea cernăuțeană men-ționează că directorul DRRP, Laura Jerca, a aprobat în anul 2007, în calitate de președinte al comisiei de avizare a pro-iectelor cu finanțare neram-bursabilă, Proiectul ,,Ghidul școlilor românești de pretu-tindeni”, având ca partener „Liga Tinerilor Români de Pretutindeni” din București. Proiectul, avizat de Laura Jerca în data de 19 iunie 2007, pen-tru care Ministerul Afacerilor Externe al României a achitat circa 11.5000 dolari SUA, din bani publici, aduce mari deservicii învățământului în limba română din Ucraina. „Astfel, pentru Regiunea Odesa, în respectivul proiect, aprobat de Laura Jerca și fi-nanțat de MAE, sunt mențio-nate un număr de 22 de școli românești (paginile 227–230). Din cercetările noastre rezultă că 4 școli românești menționate în ghid nu există în realitate: – Școala medie de cultură generală Kanianske (Tașlâk), raionul Arțaz, a fost des-ființată încă din anul 1954. – Școala medie de cultură generală Furmanivka (Orman), raionul Chilia; – Școala medie de cultură generală Bogatoe (Doluchioi), raionul Ismail; – Școala medie de cultură generală Gliboke (Eschipolos), raionul Tatarbunar, a fost închisă în anul 1963 cu concursul brigadierului Ilcenko de la colhozul „Răscoala de la Tatarbunar”, care a dorit ca urmașii săi (copiii) să urmeze școala în limba rusă. Așadar, stimată Laura Jerca, deși sunteți absolventă a facultății de istorie, iar do-cumentul trebuie să fie baza oricăror decizii, Dumneavoas-tră ați aprobat un proiect care, cel puțin pentru școala româ-nească din Ucraina, este în total dezacord cu realitatea. Ați adus mari deservicii școlii românești din Ucraina, apro-bând un ghid ce are girul Mi-nisterului Afacerilor Externe al României și pe cel al Mi-nisterului Învățământului, care au semnat prefețe, unde au fost introduse școli ro-mânești desființate cu 40-50 de ani în urmă”, apreciază So-cietatea pentru Cultură Româ-nească „Mihai Eminescu”, fiind de părere, printre altele, că demisia de onoare a secre-tarului de stat Mihai Gheor-ghiu și a Laurei Jerca, înain-tată Ministerului Afacerilor Externe, ar mai putea salva ceva din neglijența cu care a fost tratat, prin aprobare, un proiect ce aduce deservicii școlii românești din Ucraina.
Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuți solicită demisia de onoare a domnului Mihai Gheorghiu, secretar de stat, și a Laurei Jerca, director la Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.
Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!
Comentarii