Românul, ca răulean…

Ora 07 și 13 minute. Ies la mașină, undeva pe Zamca. Afară – ca afară. Ceață. Nu prea văz. Urc. Mă urnesc. Fie și cu spray-ul de pornire (pulverizat laconic în camera de… gazare). Resimt însă, din start, un inconfort. Rulez însă mai departe, în dificultate, traficul vârtos deja instalat matinal pe ulicioarele târgului nu iartă. Nu mai opresc, nu mai pot, decât la servici, bucuros măcar că nu-i prea departe. Mă și reped afară să văz despre ce-i vorba: pană pe dreapta! Un cauciuc puternic de iarnă mi-a fost sfârtecat (cuvântul e exact ce ne trebuie) de-un fârtate. Nasoală treabă! Ca să faci una ca asta i-a trebuit neisprăvitului ceva efort. Că numai mână de prost a fost. Că doar seara, seara târziu, mașina-mi cu care rulasem binișor peste zi, era validă, peste tot.
 

Dumitru Brădățan

Recapitulez mental. Da, am tras-o în fața unei dughene abia pornite prin cartier. Pe niciunde, semnalizare de prohibiție de parcare. Și, vezi Doamne, new-bossul prăvăliei, cu de la sine putere, a voit iute (a și reușit) a-mi și face degrabă o… corecție. Ca învățătură de minte! Deși, în speța cu pricina, pot exista o mie de soluții. Dau foaia… Trec să văz pe soru’mea la S. Fl. Marian. La poartă, un GAZ militar, o mașină pleoștită… pe chituci. Toate cele 4 roți ale arhaicului vehicul au fost înțepate, ne-ghiob, peste noapte. Propitarul locantei de-alături și-a făcut treaba. Vezi Doamne, știftul de epocă îi făcea atingere la fudula-i imagine. Îi fugărea clientela. De scene nesărate precum cele din poveste au parte aproape fiștecare din cei cu mașini. C-așa-i românu’. Cititor zelos de Vechiul Testament. Unde… dinte pentru dinte și ochi pentru ochi e la ordinea zilei. Da’ asta-i mintea cea diavolească: ți-a făcut răul, fă-i-l și tu la loc. De înțelegerea, de iertarea fârtatelui, nici pomeneală. Ce tu, acolo, punte de comunicare, ce tu dialog… tovărășesc!? Exclus! Până la urmă am și râs. C-am înțeles. C-așa-i românu’. Belicos și mânios.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: