Câmpulung Moldovenesc

Adăpost civilizat pentru caii chinuiți și câinii vagabonzi

Câinii comunitari nu vor mai bântui pe străzile câmpulungene și nici nu vor fi uciși cu barbarie, cum s-a întâmplat în anii trecuți. După ce legislaturi la rând aleșii locali nu au reușit să rezolve problema și s-a ajuns chiar ca animale din alte localități să fie “importate” noaptea pe străzile câmpulungene cu dubițele, soluția a venit de la un medic veterinar, care este și consilier local independent.
 

Cu bani din propriul buzunar, cu ajutorul unui mic grup de sponsori iubitori de animale și cu sprijin din partea CL, pentru asigurarea terenului și lemnului pentru construcție, s-a ridicat deja adăpostul care va deveni utilizabil, cel mai probabil, în noiembrie. Investiția făcută numai până în prezent este de 30.000 de lei și reprezintă cam o treime din necesarul total. „Am fost preocupați să asigurăm deocamdată strictul necesar pentru ca activitatea să poată începe, să putem strânge animalele și să le asigurăm condiții decente. Nu am construit birourile și sala de operații și nici alte dotări, le vom face în timp, pentru că importantă este activitatea și nu confortul nostru”, ne-a declarat medicul Radu Velisar. Primăria a alocat o suprafață de teren de 1175 mp pentru construcție și 100 mc de lemn. Acolo au fost deja amplasate 10 compartimente largi, în care vor fi găzduiți inițial câinii comunitari, în funcție de vârstă și sex. Animalele vor fi tratate și hrănite pe cheltuiala Asociației pentru protecția animalelor „Ajutați-l pe Azor”, constituită și ea din inițiativa doctorului Velisar. Ulterior, vor fi amenajate și spațiile pentru pisici și alte animale, inclusiv un grajd pentru ocrotirea cailor abuzați sau abandonați. În județul Suceava, cazarea cailor chinuiți reprezintă o problemă, pentru că nu există la ora actuală adăposturi și sursă de hrană asigurată special pentru ei. Nici măcar în alte locuri din țară nu există așa ceva. “Tocmai pentru că am intervenit personal, împreună cu alți colegi, de multe ori, pentru a scoate din mâinile unor brute caii bătuți sau chinuiți – dar animalele abuzate nu puteau fi confiscate pentru că nu aveam unde le duce –, am convingerea că trebuie să facem ceva concret pentru a opri calvarul la care caii sunt supuși. Există lege care condamnă brutalizarea animalelor, dar nu e suficient, trebuie să le putem lua din acel mediu sau să le salvăm din stradă și să avem unde le duce, așa cum se procedează în țările occidentale. Și mai trebuie să încercăm să rezolvăm asta cu puterile noastre, fără să stăm doar cu mâna întinsă la stat. Noi avem aici, din fericire, sprijinul și înțelegerea Primăriei și Consiliului Local, care ne ajută. Sper să fie o colaborare și pentru viitor, în interesul comunității locale pentru care cu toții trebuie să lucrăm”, a mai adăugat medicul Radu Velisar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: