IȘJ stă cu geana pe directorii care au ținut „la secret” posturile vacante

Managerii multor școli nu au declarat la Inspectorat că au posturi vacante, pentru a le putea da mai târziu cui doresc > „Dacă e doar pentru un an, postul ajunge 300-400 de euro. Dacă e pentru titularizare însă, trebuie să decartezi gros de tot”, spune o profesoară din Suceava
 

„Ședința publică din 11 septembrie este ultima în care dăm șansa directorilor de școli să-și declare posturile vacante”, a afirmat ieri Daniel Hrenciuc, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Suceava. Remarca sa a venit ca urmare a discuțiilor ce au apărut și în acest an în legătură cu posturile ținute „la secret” de managerii unor unități școlare și nescoase la concurs din motive lesne de înțeles publicului larg. Dacă un profesor are informații sigure că există un astfel de post și îl solicită, are de obicei surpriza să i se spună, din partea conducerii școlii, că ori s-a desființat, ori că nu sunt ore destule, ori că au prioritate profesorii școlii care au solicitat același loc. Paradoxal, aceste posturi devin brusc disponibile după data de 15 septembrie, când Inspectoratul Școlar Județean primește hârtii de la directori care cer aprobări și decizii de numire pentru un cadru didactic anume. Adevărul, rostit rar cu glas tare, este că directorul păstrează locul vacant pentru „omul lui”, care dacă nu e musai un cumătru, frate sau verișoară, este cu siguranță un profesor de la care poate obține foloase materiale. „Sumele diferă, în funcție de perioada pe care ai de gând să o petreci în școala respectivă. Dacă e doar pentru un an, postul ajunge 300-400 de euro. Dacă e pentru mai mulți, firesc, suma urcă. Dacă e pentru titularizare însă, trebuie să decartezi gros de tot”, a declarat o tânără profesoară de limba engleză din Suceava. În mediile didactice se cunoaște că practica nu a apărut doar de 1, 2 ani încoace și că, în goana după posturi, profesorii sunt dispuși să „investească” pentru un loc de muncă și cultivă relații personale cu directorii de școli. „Avem suficienți directori în județ care nu declară locurile vacante și îi avem în vizor. Deși există posibilitatea, prin regulament, ca aceștia, odată prinși, să fie chiar destituiți din funcție, nu s-a întâmplat niciodată acest lucru”, a concluzionat Daniel Hrenciuc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: