Atenție la mâncarea „fast” și la cea adusă acasă

Verificări ale OJPC la societăți de catering și fast food au identificat 21 kg de produse gata de oferit clienților, dar cu termen de consum depășit
Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor Suceava recomandă sucevenilor mare atenție la alegerea firmelor de catering, angajate să livreze mâncare cu ocazia diferitelor evenimente. Avertizările instituției țin, de altfel, de calitatea și prospețimea alimentelor și preparatelor din toate unitățile de alimentație publică, ușor alterabile la temperaturi mari.
 

OJPC Suceava a procedat săptămâna trecută la verificarea mai multor firme de catering și fast food din municipiul reședință de județ, constatându-se deficiențe la 5 dintre acestea. Amenzile contravenționale aplicate au fost de 21.000 de lei în total, fiind oprite definitiv de la comercializare 26 kg de materii prime și preparate culinare ce depășiseră data maximă de consum. Cantități importante din aceleași produse, găsite de inspectori fără elemente de identificare, au fost de asemenea interzise vânzării, temporar. Comercializarea produselor cu date de identificare incomplete, precum cotletele și cartofiorii oferiți clienților cu lipsă la gramaj față de cel specificat în meniu, i-a făcut buni de plată pe administratorii firmelor SC Chagall, SC Games și SC Matelo din Suceava. Alte două societăți, SC Niga Vlad Serv și din nou SC Matelo, au fost găsite cu preparate făcute din produse la care expirase termenul de consum. Din seria deficiențelor „de natură tehnică”, să spunem, a fost constatată și sancționată nerespectarea temperaturilor optime în frigidere, lipsa termogramei pe frigidere și congelatoare, ca și folosirea cântarelor neomologate sau neverificate metrologic. Inspectorii OJPC au găsit și de această dată societăți ce practică în bucătărie un obicei vechi, nesănătos și ilegal. În legislația pe profil se numește „nerespectarea rețetelor de preparare”, bucătarii obișnuind să arunce în oale carne de pasăre, porc sau vită fiartă și congelată (și nu fiartă tot atunci, odată cu legumele). Acest procedeu face diferența legală între ciorbe „de” un fel de carne și ciorbe „cu”, același fel de carne și contravine legislației. Referitor la mâncarea comandată pentru acasă, OJPC sfătuiește: „Asigurați-vă că preparatele pe care urmează să le serviți nu conțin ingrediente care vă pot afecta sănătatea, mai ales dacă sunteți sensibili la anumite substanțe. Verificați recipientele în care vă este livrată mâncarea, starea acestora și etanșeitatea (dacă preparatele impun acest lucru). Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare”, menționează un comunicat al instituției.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: