Din cauza ploilor

Lucrările agricole bat pasul pe loc

    Deoarece țăranii nu pot intra în câmp, doar o treime din suprafața planificată a fost semănată > Dacă fermierii vor folosi semințe de calitate și certificate, soiuri și hibrizi extratimpurii, producția obținută în toamnă va fi satisfăcătoare, spun specialiștii

În jur de o treime din suprafața de 112874 ha arabile a județului a fost semănată până la această dată. Potrivit directorului executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dumitru Parasca, de vină este perioada îndelungată cu precipitații. Așadar, au fost însămânțate doar circa 38.000 de hectare de teren agricol, acțiunea fiind finalizată la grâul de primăvară, cartofii timpurii și cei de vară.

 

Cartofii de toamnă trebuie cultivați pe 26.749 ha, până acum fiind plantați în proporție de 31,78%; porumbul este semănat pe 38.361 ha, cu realizări de 11,73%; ovăzul – 12.279 ha, cu 77,37% realizări; or-zoaica – pe 4298 hectare – cu 69,80%; mazărea, pe 140 ha-47,14%; legumele, pe 7604 ha – 27,73%; plantele furajere, 19.321 ha – 43,99%. „Condițiile climatice din a-prilie și prima decadă a lunii mai au influențat negativ în-sămânțarea culturilor de primăvară. În majoritatea zonelor, ploile abundente și tem-peraturile scăzute nu au permis semănatul și plantatul decât la nivelul de 25-30%. Prog-noza lunii mai ne dă speranțe că vremea se va ameliora, astfel încât însămânțările ar putea fi încheiate până la sfâr-șitul lunii în curs. Fermierii dispun de mijloacele mecani-ce necesare care vor permite ca, în următoarele 2-3 săptă-mâni, campania de primăvară să ajungă la final”, ne-a de-clarat șeful DADR, Dumitru Parasca. Oficialul DADR arată că, în ciuda rămânerii în ur-mă, în condițiile în care fermi-erii vor folosi semințe de cali-tate și certificate, soiuri și hi-brizi extratimpurii, se poate prognoza că producția obți-nută va fi satisfăcătoare din punct de vedere cantitativ și calitativ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: