La Șcheia

Greva foamei pentru pământ

De pe 8 mai, 5 frați, Nicolae Atodiresi, Elena Serediuc, Răducu Atodiresi, Codru Atodiresi și Ionel Atodiresi, fac greva foamei în fața Primăriei Șcheia. Din câte ne-au declarat protestatorii, motivele acțiunii lor sunt de natură funciară. „Ni s-au luat parcelele, primite de 10 ani, date la schimb, de dl primar Andriciuc, și nu mai avem nimic în momentul de față. Când ne-am trezit noi, nu mai aveam nimic.
 

Suntem niște oameni cinstiți și sărmani, care vrem dreptatea noastră. Am avut, toți frații, 2 hectare și le-am dat la schimb pentru 40 de ari. Ca să vedem acuma că nu mai avem nimic. Când am venit să întocmim actele, am fost tot amânați. Veniți mâine, veniți la anul! Ca să ne spună dl viceprimar Scotnițchi că ne dărâmă ce-am împrejmuit și noi, acolo, că ne ia cu vola și în râpă cu noi! Am venit de 4 ani de zile cu sute de mii de rugăminți la dl primar, dar nu ne-a băgat în seamă”. Ieri dimineață, greviștii, contrar uzanțelor legale, protestau nu în fața Primăriei, dotată cu o curte spațioasă, ci pe partea cealaltă a străzii, în ploaia care cădea nemilos. De reținut că nu se manifestau violent și nu aveau la ei decât o biată pancartă, și aceea murată de ploaie. „De ce nu protestați în fața Primăriei?”, i-am întrebat. „A venit șeful de post și ne-a scos afară în drum. Am fost la dispensarul din comună și doctorul de familie ne-a spus că nu trebuie să ne ia tensiunea, nimic”. „Dl primar a dat cumva ordin polițistului să vă scoată afară, în drum?” „Nu, polițaiul ne-a spus că e datoria lui”. Dl primar, contactat ulterior intervievării protestatarilor, ne-a spus: „Din punct de vedere legal, situația stă în felul următor: familia a venit în ședință de consiliu și a cerut un număr de parcele pe imaș la Sf. Ilie. În 2002. Nu eram eu primar. Ca să obțină acele parcele, familia trebuia să aibă o hotărâre de consiliu, pe care nu o au. Apoi 50 de ari de te-ren, întabulat. Pentru ca să facă un contract de schimb de 5/1 le mai trebuie un raport de evaluare a pământului, toată documentația asta trebuind dusă la notar, însoțită de o ho-tărâre de Consiliu, iar pri-marul certifică schimbul. Eu sunt executiv, nu deliberativ, a se ține cont. Teren le-am oferit, am avut toată disponibilitatea, dar au refuzat. Asta e o treabă politică și nu e corect că adversarii mei politici se folosesc de o familie cu niște greutăți. Ce le recomand greviștilor? Să intre în legalitate și n-am nimic împotrivă în legătură cu cererile lor”. Am luat legătura cu ad-junctul șefului IPJ Suceava, comisar-șef Mircea Smoleac, care ne-a declarat: „Polițiștii din subordinea mea nu le-au interzis nimic greviștilor, nu i-au gonit nicăieri. Doar le-au pus în vedere să nu încalce legea, să nu tulbure liniștea și ordinea publică. Noi nu putem să intervenim în astfel de situații decât pentru asigu-rarea ordinii și liniștii publice”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: