Hora Bucovinei – prima ediție, primul mare succes

> Gheorghe Flutur și Theodor Stolojan au fost personalitățile de marcă prezente la eveniment > Ciobani și stâni autentice, port popular și tradiții în toată regula la Bucșoaia
Aproximativ 10.000 de persoane din 45 de comune sucevene au participat, duminică, în Tabăra Școlară de la Bucșoaia din orașul Frasin, la prima ediție a acțiunii intitulate sugestiv „Hora Bucovinei”. Acțiunea a fost organizată de președintele Organizației Județene a PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, la acțiune fiind invitat de onoare prim-vicepreședintele PD-L, Theodor Stolojan, acesta din urmă fiind prezentat de senator drept „viitorul premier al României”.
 

Evenimentul a fost unul de mare amploare și el a debutat în centrul orașului Frasin, chiar în miezul zilei, unde a fost organizată o paradă a cailor și a fost jucată o horă, în mijlocul căreia s-au aflat Gheorghe Flutur și soția sa, ambii îmbrăcați în costume populare. După aceasta, întregul alai s-a deplasat în tabăra școlară, unde a fost dat startul la urcatul oilor pe munte. Din locul unde a fost organizat evenimentul se puteau vedea, pe muntele din fața taberei, mai multe turme de oi care urcau pentru a petrece toată vara acolo, la pășunat. Turmele de mioare erau flancate de călăreți, cu toții fiind întâmpinați de un cor de buciumași, care au dat startul întregii sărbători. În tabără au fost organizate mai multe stâni, unde participanții la serbare puteau mânca produse tradiționale, în timp ce formații de dansuri populare, acompaniate de tarafuri celebre din județ, au evoluat pe scenă până după lăsarea întunericului. Organizatorul acțiunii, senatorul PD-L Gheorghe Flutur, a spus în deschiderea HOREI, că aceasta este prima ediție a manifestării, reamintind că în aceeași tabără, în anul 1937, a fost organizată o asemenea acțiune cu prilejul vizitei regelui Carol al II-lea în Bucovina. El a subliniat importanța păstrării tradițiilor în județul Suceava și a spus că această acțiune poate fi considerată și o sărbătoare a portului popular. Trebuie de menționat faptul că o bună parte dintre cei prezenți la eveniment au fost îmbrăcați în costume populare. Gheorghe Flutur a dat apoi cuvântul prim-vicepreședintelui PD-L, Theodor Stolojan, pe care l-a prezentat – repetăm – ca pe viitorul premier, și deputatului Raluca Turcan. Aceștia au salutat, la rândul lor, inițiativa senatorului Flutur de a organiza o manifestare de păstrare a tradițiilor populare și i-au îndemnat pe oameni să aprecieze pe adevărații păstrători ai tradițiilor sucevene. Pe scena amplasată în tabăra școlară se aflau mai mulți candidați ai PD-L în alegerile locale, printre aceștia numărându-se senatorul Constantin Gheorghe, deputații Dumitru Pardău și Romică Andreica, și primarul Sucevei, Ion Lungu. O mare parte din conducerea județeană a PD-L a fost prezentă la acțiune și s-a aflat alături de invitați și în mijlocul mulțimii, chiar dacă vremea nu prea a ținut cu organizatorii. Cu toate acestea, petrecerea a fost cuvântul cheie pentru miile de participanți la prima ediție a Horei Bucovinei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: