După ani de promisiuni

La robinetele din Burdujeni curge apă de munte

Costul investiției depășește 70 de miliarde de lei, iar banii provin în mare parte de la bugetul local. Lucrările au fost finalizate cu două săptămâni înainte de termenul stabilit inițial
Începând de ieri, la prânz, cei aproximativ 40.000 de locuitori ai cartierului Burdujeni beneficiază de apă potabilă din sursa Berchișești, apă provenită din râul Moldova. Am putea spune fără a exagera că un vis a devenit realitate. Ambițiosul proiect a fost finalizat cu două săptămâni înainte de termen. Investiția, care a fost demarată pe data de 1 iunie 2006, a costat peste 70 de miliarde de lei, iar banii provin în mare parte de la bugetul local.
 

La stația de pompare a apei din Burdujeni edilul-șef Ion Lungu a învârtit vanele pentru alimentarea cartierului cu apă potabilă din sursa Berchișești, de față fiind reprezentanții firmei de construcții Instcomp, firmă care a executat lucrările. “S-au folosit 8,4 km de țeavă. Cuplarea a fost făcută în zona Spitalului Județean «Sf. Ioan cel Nou». Avem 5 supratraversări de râu plus cea de peste apa Sucevei, 2 subtraversări de cale ferată la pasajele Șcheia și Ițcani”, ne-a declarat directorul tehnic al firmei Instcomp, dna Elena Girigan. Potrivit spuselor primarului Ion Lungu, lucrarea a fost dificilă și complexă. “Am locuit 12 ani în cartierul Burdujeni și mă bucur că am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect”, ne-a declarat. „Am intrat în rând cu lumea” Cei mai bucuroși de finalizarea acestui proiect sunt, evident, beneficiarii. Primarul Ion Lungu a vrut să se asigure că apa a ajuns la robinetele locuitorilor cartierului Burdujeni, așa că a făcut o vizită proprietarului unui apartament de pe Calea Unirii, pentru a bea un pahar cu apă. “Am băut și noi apă de la robinet. Este foarte bună, mai proaspătă comparativ cu cea pe care trebuia să o fierbem ca să o putem bea”, ne-a spus Romeo Ionică. În cel mai mare cartier din Suceava locuiește și Angela Spătaru. Femeia, în vârstă de 35 de ani, are doi copii de 6 și, respectiv, 12 ani. “Am fost sceptică cu privire la finalizarea acestui proiect. Tot am citit prin ziare că vom avea apă de la Berchișești, începând cu mijlocul lunii martie, apoi la sfârșitul acestei luni. Am preferat să cumpăr apă de la magazin până mai ieri. Îmi era teamă pentru sănătatea copiilor. Pot să ai toți banii din lume, când copilul îți este bolnav ești parcă legat de mâini. Mă bucur că au finalizat proiectul, nu am făcut decât să intrăm în rând cu lumea”, este de părere suceveanca. Apa „made în Mitocul Dragomirnei” vs apa din sursa Berchișești Până acum locuitorii cartierului Burdujeni au consumat apă potabilă din sursa Mitocul Dragomirnei, apă care era catalogată drept industrială. Lucrătorii laboratorului de analize fizico-chimice a apei potabile de la stația de pompare Burdujeni ne-au asigurat că apa din Berchișești este mult mai sănătoasă pentru organism. Aceștia fac analize apei din oră în oră pentru a se asigura că nu sunt depășiți parametrii normali de substanțe dăunătoare organismului. “Apa din Mitocul Dragomirnei nu era dăunătoare, ci doar industrială. Era mai caldă. Apa care alimentează acum Burdujeniul provine din sursa Berchișești și este mai rece și mai bună, dar mai ales nu mai este industrială. Este de adâncime, nu este de suprafață. Din punct de vedere fizico-chimic și bacteorologic, totul este potrivit STAS-ului. Noi măsurăm clorul din apă din oră în oră, se fac alte analize și din patru în patru ore. Locuitorii cartierului Burdujeni pot de acum înainte să bea liniștiți apă de la robinete”, ne-a informat laboranta Elena Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: