Românii din Nordul Bucovinei cer solidaritate

Noua putere portocalie din Ucraina continuă lupta contra drepturilor românilor în Nordul Bucovinei: de data aceasta în vizorul forțelor antiromânești au ajuns brazii care înlocuiau crucile de pe mormintele martirilor din 1 aprilie 1941 de la Varnița (Fântâna Albă)
În preajma comemorării tragediei de la 1 aprilie 1941 de la Varnița (Fântâna Albă, Nordul Bucovinei), unde, scerați de gloanțele staliniștilor, atunci au căzut bătrâni, femei și copii români nevinovați, Uniunea Interregională Comunitatea Românească din Ucraina a aflat cu indignare de faptul necinstirii recente a locurilor însângerate ale martirilor români de la Fântâna Albă. De data aceasta, sub loviturile securilor portocalii ale noii puteri au căzut secerați brazii verzi care înlocuiau crucile de mormânt – am aflat dintr-un comunicat trimis de Uniunea Interregională Comunitatea Românească din Ucraina. Fiind informat, președintele Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina, dr. Ion Popescu, deputat al poporului din Ucraina, „a dat de urgență dispozițiile de rigoare” pentru a fi sesizate procuratura și organele puterii locale din raionul Adâncata (Hliboca), în componența căruia se află localitatea Fântâna Albă.
 

Fantana Mare – 2004

Fantana Mare – 2008

Semnatarii comunicatului se întreabă retoric dacă, după inițierea procedurilor de a trece școlile cu predare în limba română la predarea obiectelor principale în limba ucraineană, după transformarea școlilor românești în școli mixte, după distrugerea mormintelor din Cernăuți ori după profanarea pământului însângerat de la Fântâna Albă, nu vor urma tăierea Stejarului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Codrii Cosminului, încurajarea elementelor antiromânesti din Ucraina sau mai multe lacrimi ale românilor uitați de Neam! „Și, ca rezultat: ridicarea cupelor cu șampanie la întâlnirile președinților Iușcenko și Băsescu în cinstea celor umiliți?! Totuși, viața continuă! Însă doar în condițiile consolidării si solidarizării de Neam. Și așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”, se în-cheie cu amărăciune textul remis. Comunicatul este însoțit de un grupaj de fotografii care redau necinstirea locurilor însângerate ale martirilor români de la Fântâna Albă (Nordul Bucovinei, Ucraina)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: