Expoziție de artizanat la Avezzano, în Italia

O expoziție cu obiecte de artizanat bucovinene, printre care ouă încondeiate, mărțișoare, costume populare sau prosoape brodate, vor fi prezentate într-o expoziție ce va fi inaugurată, duminică, în localitatea italiană Avezzano din regiunea Abruzzo, pentru a prezenta italienilor tradițiile românilor.
 

Președintele Consiliului Județean Suceava, dl Gavril Mîrza, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că instituția suceveană a trimis, la solicitarea filialei Abruzzo a Asociației românilor din Italia, o sută de ouă încondeiate, mai multe mărțișoare, costume populare, prosoape brodate, pliante, albume cu mănăstirile din Bucovina, acestea urmând să fie prezentate în expoziția ce va fi deschisă duminică într-o biserică din Avezzano. „Scopul acestei expoziții este de a prezenta în Italia adevărata față a femeii din Bucovina”, a explicat dl Mîrza. Acesta a precizat că în cadrul parteneriatului Suceava-Abruz-zo s-au finalizat lucrările de reabilitare a unei părți a Muzeului Irimescu prin alocarea unei sume de 100 000 de euro, prin proiectul „O punte de solidaritate între două văi”. Totodată, 25 de tineri șomeri din Suceava au absolvit cursuri în domeniul bioagriculturii în regiunea Abruzzo. Președintele Consiliului Județean Suceava a reamintit că cele două regiuni pun în practică proiectul Donna: Tra Passato e Futuro ce constă în realizarea unor acțiuni destinate reevaluării culturii artizanale din județul Suceava, care este pe cale de dispariție, prin crearea unei asociații publice, cu o implicare majoritar feminină, care să asi-gure administrarea produsului artizanal de la realizare până în etapa de comercializare pe piața internațională. Proiectul se va implementa cu ajutorul Complexului Mu-zeal Bucovina, care va pune la dispoziție atât spațiile în care se vor implementa activitățile, cât și specialiștii, care vor a-corda asistență de specialitate. În acest scop, se va realiza un atelier de lucru destinat creării obiectelor de artizanat, în care vor fi angajați artizani din partea locului, spațiu care va funcționa ca o școală de formare pentru tinerele din județul Suceava inte-resate să învețe meserii străvechi din această zonă. De asemenea, în proiect este prevăzut organizarea unui han, după modelul hanurilor din trecut, unde să poată fi degustate produse specifice locale și vândute produse de artizanat realizate manual. Reamintim că județul Suceava a încheiat în 2006 un protocol de colaborare cu regiunea italiană Abruzzo, aceasta fiind cea de-a șasea regiune europeană cu care Suceava are astfel de acorduri. Cele două regiuni au deja în derulare mai multe proiecte comune, printre care înființarea amintitului han și a unei școli pentru tinerele ce se ocupă de meșteșuguri artizanale, dar și proiecte ce vizează procesarea produselor agricole. Totodată, cu sprijinul financiar al Comunității Montate Valle Roveto din regiunea Abruzzo, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost înființată, în cadrul Facultății de Litere, o nouă secție, cu specializarea „română-italiană”, care funcționează din acest an academic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: