Seara în familie

Vasăzică, vine lumea de la slujbe (care are și pe unde are), mai face una-alta, mai pierde timpul, mai… nu știu ce și gata, vine seara! La ora șapte, se dă semnalul: încep știrile la televizor, deci orice activitate domestică trebuie amânată cel puțin până la rubrica sportivă, care poate fi lăsată doar pe seama bărbaților. Nu că lumea ar fi teribil de interesată de ce se mai întâmplă prin țară.
 

Prin țară, că rubrica de știri externe e redusă la minim – cel mult vreo explozie în Irak, manifestații în Kosovo și vreo vedetă care s-a îmbătat și a fost arestată. Deci, știri de la noi. De astea ai, pe alese, depinde ce vrei. Unele televiziuni încep jurnalul cu explozia dintr-un bloc, cu un accident de circulație, cu un incendiu, cu crima din Berceni, cu atacul la casa de schimb valutar sau cu copiii găsiți fără vlagă prin vreun colț de cocioabă. Prea puține încep cu știri de la Guvern sau de la Parlament – doar dacă „merită” (adică doar dacă s-au mai păruit aleșii din cine știe ce motiv, care oricum nu ne interesează pe noi) sau dacă a mai apărut vreo taxă. Nu lipsesc însă niște declarații. Fie de genul „investițiile străine la noi au avut cel mai mare nivel din Uniunea Europeană”, fie „adversarii noștri nu dovedesc decât același politicianism ieftin ca de obicei…”. Oricum ar fi însă, televiziunile nu uită să ne prezinte vreun sondaj care ori ne spune ce partide ar ieși în frunte la alegeri, ori pe cine-ar alege mai întâi româ-nii. Dacă nu-i sondaj, atunci apare vreo statistică din care reiese cu cât vom mânca mai puțin din cauza prețurilor, la ce procent din încălzire vom renunța etc. Lumea se uită și comentează cam în același sens, fiindcă ea, lumea, știe mai bine decât domnișoarele alea trimise „pe teren” despre ce-i vorba, mai ales că ori-zontul acestora nu ține, de regulă, decât din Balta Albă și până în Pipera. Apoi vin reclamele – la u-nele posturi mai multe, la altele, mai puține. La astea nu se uită chiar nimeni. Ce să vezi?! Desigur, mai întâi de-tergenți (fiecare, mai ieftin și mai bun decât oricare altul) și șampoane anti-mătreață (fiecare, mai bun decât cel care tocmai a fost prezentat), mașini (la care tocmai s-au făcut reduceri de preț aproape cât taxa de primă înmatriculare), vreun suc (care trăznește a chimicale și de pe ecran)… și cam gata! A mai trecut o zi. Culmea e că mâine, din nou, vom sta cu gura căscată la televizor, pentru a mai afla ce e nou. Cam ca găinile din poiată care se chiorăsc în sus să vadă dacă nu vine uliul. Iar dacă vine – pe care-o înhață, ca să mai avem ce comenta. N.V. COSTEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: