Municipiul Suceava ar putea periclita accesarea fondurilor structurale pentru modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă

Aceasta este părerea directorului executiv al Consiliului Județean, Nicolae Bompa, afirmația fiind făcută pe fondul rezervei primarului Ion Lungu față de prevederile statutului asociației pentru alimentări cu apă, canalizare și salubritate
Dacă municipiul Suceava nu va intra în noua asociație pentru alimentări cu apă, canalizare și salubritate, județul riscă să piardă nominalizarea pentru proiectul de modernizare a infrastructurii de apă.
 

Afirmația aparține directorului executiv al Consiliului Județean, Nicolae Bompa, care a precizat, într-o conferință de presă, că, pentru accesarea fondurilor structurale, este necesară asocierea unităților administrativ-teritoriale proprietare ale infrastructurii serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Investiția se referă la reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare din municipiul Suceava (respectiv cea care nu este inclusă în Programul ISPA), dar și din Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret și Solca (cea care nu face obiectul Programului SAMTID). Intervenția dlui Bompa survine poziției primarului Ion Lungu, care se declara împotriva a două articole din statutul viitoarei asociații, articole potrivit cărora, la nivel de județ, va fi instituit un sistem tarifar unic. Edilul-șef al municipiului Suceava spunea că asociația își arogă dreptul de a stabili, ajusta și modifica tariful, în numele și pe seama unităților administrativ-teritoriale componente, fapt care va duce la pierderea autono-miei consiliilor locale de hotărî singure asupra contravalorii respectivelor prestații. Dl Lungu a menționat că proiectul de hotărâre privind asocierea nu va ajunge pe masa deliberativului municipal sucevean decât după lămurirea acestui aspect, aplicarea articolelor în cauză fiind de natură să ducă la creșterea prețului apei din capitala de județ. Aceasta întrucât în asociație intră și comunele, majoritatea lor, cu consumatori puțini și tarife mult mai mari. „Dacă dl primar Ion Lungu ar fi participat la întâlnirile de la Ministerul Mediului, ar fi înțeles că în UE funcționează un principiu al solidarității. Ciudat este faptul că principalul beneficiar al fondu-rilor structurale nu vrea să participe la asociere, probabil din motiv de neînțelegere a criteriilor și principiului solidarității cu cetățenii din județ”, a precizat Nicolae Bompa. Asociația pentru alimentare cu apă, canalizare și salubritate urmează a se constitui la nivelul Consiliului Județean, va desemna un operator unic în domeniu, va stabili tarifele pentru serviciile de apă și canalizare și va coordona activitatea de la nivelul tuturor localităților membre. Consiliile locale ale comunităților interesate tre-buie să aprobe, în acest sens, hotărâri de asociere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: