Altfel, despre români

Asociații de români din regiunea italiană Abruzzo vor să prezinte, în 9 martie, o ex-poziție cu obiecte de artă tradițională bucovineană în orașul Avezzano, pentru a prezenta o altă față a românilor care locuiesc în această regiune italiană. Președintele filialei Abruzzo al Asociației Românilor din Italia (ARI), Carmen Micu, și președintele Mișcării Ecumenice din zona Avezzano, din aceeași regiune, Beniamino Resta, au solicitat Consiliului Județean Suceava sprijin pentru a prezenta într-o expoziție produse de artă bucovinene, printre care ouă încondeiate din zona Ciocănești, mărțișoare, costume populare sau prosoape brodate.
 

Președintele CJ Suceava, dl Gavril Mîrza, a declarat că autoritățile sucevene vor trimite produsele solicitate, precum și pliante cu prezentarea Bucovinei, a obiceiurilor și tradițiilor din această zonă. În regiunea Abruzzo locuiesc aproximativ zece mii de cetățeni români. Județul Suceava a încheiat în 2006 un protocol de colaborare cu această regiune, ea devenind cea de-a șasea regiune europeană cu care Suceava are astfel de acorduri. Cele două regiuni au deja în derulare mai multe proiecte comune, printre care înființarea unui han pentru degustarea rețetelor străvechi aflate pe cale de dispariție și a unei școli pentru tinerele ce se ocupă de meșteșuguri artizanale, dar și proiecte ce vizează procesarea produselor agricole. Totodată, cu sprijinul financiar al Comunității Montate Valle Roveto din regiunea Abruzzo, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost înființată, în cadrul Facultății de Litere, o nouă secție, cu specializarea „română-italiană”, care funcționează din acest an academic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: