Material didactic în universități din țară

Film unic cu o vulpe turbată vie, „produs” de DSVSA Suceava

Imaginile sunt solicitate și pentru o lucrare de doctorat
Un film al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava va folosi ca material didactic în universitățile de profil din țară. Înregistrarea video a fost făcută de către inspectorii sanitar-veterinari suceveni și conține, în premieră, imagini cu o vulpe turbată aflată în ultima fază a bolii. Animalul a fost depistat în luna decembrie în zona Dornelor, fiind singurul cu rabie văzut viu.
 

Potrivit directorului executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru, vulpea ajunsese în stadiul în care se automutila, sfâșiindu-și mușchii de pe membrele anterioare și anusul. Ineditul situației face ca respectivele imagini să fie căutate și pentru o teză de doctorat în domeniu. De la începutul anului, în județ s-au consemnat 17 cazuri de îmbolnăviri, ceea ce înseamnă, în medie, cam 3 astfel de situații pe săptămână. Recordul îl dețin vulpile, unu singur dintre cazuri fiind depistat la o felină (pisică). Dl Dulgheru a precizat, ieri, într-o conferință de presă, că fenomenul a căpătat amploare ca urmare a înmulțirii efectivelor. Una dintre cauze o reprezintă și interesul scăzut al vânătorilor, prețioasa blană de altă dată nemaiavând căutare. Pentru micșorarea numărului de vulpi, DSVSA oferă o recompensă de 50 de lei pentru fiecare cap de vânat adus la laboratorul instituției. Șeful Direcției Sanitar-Veterinare a spus că, începând anul acesta, județul Suceava va face obiectul unei ample și costisitoare campanii de vaccinare a efectivelor de vulpi, făcând parte din cele 10 județe în care se vor lua măsuri de eradicare desfășurate într-un interval de 10 ani. Momelile vaccinale vor fi aruncate din elicopter, vizuinile fiind inventariate și urmărite prin GPS. Ultimul caz de rabie la vulpe a fost luat în evidență acum 3 zile, în gospodăria lui Ionel Catrinari, animalul fiind omorât de câinele familiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: