O soluție legală pentru ca reprezentanții cultelor să poată fi membri ai consiliilor locale

Președintele PSD Suceava, dl Gavril Mîrza, a declarat, ieri, că solicită, atât Guvernului, cât și Parlamentului, să găsească o soluție pentru ca reprezentanții cultelor din România să aibă șanse egale de a participa la deciziile comunităților din care fac parte, arătând că în prezent unii pot primi demnități, iar alții riscă să fie caterisiți.
 

Dl Mîrza a spus într-o conferință de presă că va insista prin parlamentarii PSD de Suceava pentru identificarea unei soluții legale prin care reprezentanții cultelor să fie membri de drept în consiliile locale sau membri cu rol consultativ, iar aleșii locali să țină cont de opiniile acestora. Președintele PSD Suceava a arătat că preoții ortodocși nu pot candida în alegeri pentru că, potrivit unei decizii a BOR, ei riscă să fie caterisiți și să nu mai poată sluji în altar, în timp ce alte culte religioase „sunt vectori politici” în localități și fac „prozelitism politic din poartă în poartă”. „Este inegalitate de șanse pentru reprezentanții cultelor de a se implica în viața localităților”, a spus dl Mîrza. El consideră că Guvernul și Par-lamentul ar putea găsi o soluție ca membrii cultelor religioase să facă parte din consiliile locale, ca membri de drept, cu șanse egale, iar cei creștin-ortodocși să nu fie nevoiți să încalce hotărârile BOR și să fie sancționați. „Unii au voie acum să se implice, să ajungă în demnități publice, iar alții riscă să fie caterisiți”, a spus președintele PSD Suceava. Până în prezent, în județul Suceava, doar PD-L a anunțat că un preot ortodox va candida din partea acestui partid la funcția de primar al orașului Solca, el urmând să renunțe la preoție dacă va fi ales primar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: