Fălticeni

Grădinița „Lizuca”, la 75 de ani

Una din cele mai vechi instituții de învățământ preșcolar din județul Suceava și-a aniversat joi 75 de ani de existență. De-a lungul timpului, Grădinița „Lizuca” din Fălticeni și-a desfășurat activitatea în aceeași clădire, dar a avut diverse denumiri, numărul de copiii care au trecut pragul acestei instituții de învățământ preșcolar apropiindu-se de 10.000. În anul 1932, înv. Aurelia Titianu a condus singura grupă de copii de la grădinița din strada Romană, colț cu Ștefan cel Mare, în anul următor a fost organizată o a doua grupă și, ca urmare a solicitărilor tot mai numeroase ale părinților, unitatea a funcționat cu trei grupe până în anul 1941, când se transformă în Școala de copii mici nr. 2.
 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial toate unitățile de învățământ din județ, inclusiv cele din Fălticeni, au avut de suferit. În localul Școlii de copii mici nr. 2, a fost amenajată o cantină pentru răniții de pe front, iar în anul 1945, după revenirea din refu-giu a localnicilor, s-a reluat activitatea grădiniței. Din anul 1989, directoarea Elena Beraru continuă munca înaintașilor printr-o contribuție remarcabilă adusă la modernizarea grădiniței pe toate planurile: refacerea și amenajarea vechiului local, perfecționarea colectivului didactic, derularea de programe dedicate învățământului preșcolar în parteneriat cu instituții ale statului. La aniversarea de joi, au fost prezenți primarul Vasile Tofan, viceprimarul Sabin Ghilea, reprezentați ai Poliției Fălticeni, (instituție cu care grădinița derulează un program prin care polițiștii se întâlnesc lunar cu copiii și îi învață pe micii pietoni să circule corect, le organi-zează concursuri), angajați ai Ocolului Silvic (cu care unitatea de învățământ are încheiat un parteneriat în proiectul „Să ocrotim pădurea”, în cadrul căruia, prin acțiunea „Copăcelul meu”, fiecare copil din această grădiniță plan-tează un copac pe care îl și îngrijește). După programe artistice, oficierea de slujbe religioase în fiecare grupă de către doi preoți din Protopopiatul Fălticeni, a urmat plantarea de copăcei din speciile brad și arin de către copii, cu asistența unui inginer silvic, „pentru ca amintirea aniversării a 75 de ani de la înfiin-țarea grădiniței „Lizuca” să fie cât mai lungă în timp”, așa cum ne-a spus ed. Elena Beraru.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI