Învățământ vitregit de izolare la Dârmoxa

Învățământul din unele sate izolate din județ încă este vitregit de lipsa dascălilor calificați, care preferă să predea în comune sau la oraș. Această situație se repetă în fiecare an când, după consumarea tuturor etapelor mișcării de personal, rămân neocupate posturi „bune”, de învățători sau profesori, pentru care nu se găsesc întotdeauna soluții fericite.
 

O asemenea situație este la Școala din Dârmoxa-Broșteni, unde învață „la comasat” 9 elevi din clasele I-IV și merg la grădiniță 9 preșcolari. Părinții unor elevi de la Dârmoxa s-au plâns directorului Grupului Școlar Broșteni, de care aparține școala, că nu sunt mulțumiți de activitatea desfășurată la clasă de persoana care ocupă postul prin suplinire necalificată. Părinții spun că nu sunt siguri că elevii sunt bine pregătiți și și-au exprimat îngrijorarea că aceștia nu vor putea face față la gimnaziu. Potrivit directorului Grupului Școlar Broșteni, Dumitru Tîrlă, postul de învățător la școala menționată a devenit vacant după ce fosta învățătoare, titulară de fapt la Glodu, s-a transferat în acest an la Cotârgași. Directorul spune că nu a putut acoperi postul cu un cadru didactic pensionar și de aceea a informat IȘJ că nu există învățător pentru Dârmoxa. Nefiind nicio solicitare pentru această școală, directorul a propus pentru acest post o absolventă de liceu și școală postliceală, din localitate. Directorul a precizat ieri că a asistat-o la ore sesizând că, într-adevăr, „are nevoie de îndrumare”. El a pro-mis că învățătoarea suplinitoare va fi ajutată pentru a nu mai fi probleme, nefiind altă soluție, și cerându-le totodată părinților puțin răgaz, pentru a putea remedia situația. Școala de la Dârmoxa se află la o distanță de 20 km de Broșteni, acolo învățând câte un elev în clasele I și a II-a, 2 elevi în clasa a III-a, și 3 într-a IV-a. Reamintim că după ultima ședință de repartizare prin suplinire calificată și necalificată încă rămăseseră neocupate peste 300 de locuri în învățământul preuniversitar sucevean, pentru care nu au fost solicitări. Ele au fost rezolvate de către directorii școlilor respective așa cum s-a putut, cu pensionari, necalificați, plata la cumul.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI