Din cauză că lucrările de reabilitare nu sunt încă încheiate

Învățământ în 2-3 schimburi la Cajvana și Băișești

În noul an școlar, elevii de la Cajvana vor învăța în trei schimburi din cauză că lucrările de reabilitare a școlilor nu sunt încheiate, ne-a informat ieri inspectorul general adjunct Vasile Monacu. Din același motiv, la Băișești, comuna Cornu Luncii, școlarii din clasele I-II vor fi mutați să învețe în două schimburi, la grădinița din localitate, pentru celelalte clase soluția fiind transportul cu microbuzul la școala din Brăiești. Inspectoratul nu are încă o situație exactă cu lucrările încă nefinalizate, dar, potrivit dlui Monacu, probabil că mai sunt și alte unități în aceeași situație.
 

„Avem și câteva situații în care școala va începe în condiții nu tocmai firești, în sensul că unii constructori n-au știut sau n-au vrut să înțeleagă că în septembrie începe anul școlar și că este nevoie ca lucrările să fie finalizate pentru ca spațiile de învățământ să fie folosite”, a spus el. La Cajvana, clădirea Grupului școlar se află în pline lucrări reabilitare în cadrul unui program Phare, cu termen de încheiere 25 iunie 2008, ne-a precizat primarul orașului, Gheorghe Tomăscu. În schimb, la ambele clădiri ale școlii generale lucrările au fost întârziate din cauza „procedurilor de achiziție”, ne-a explicat primarul. „Lucrările sunt începute, dar mai durează, la un corp de clădire încă 2 luni, iar la celălalt 4 luni. S-a mai pierdut din termen cu expertizele”, spune primarul Tomăscu. Aceasta înseamnă că cei peste 500 de elevi căjvăneni, 300 fiind numai de la Grupul școlar, vor învăța în clădirile școlii gimnaziale, în trei schimburi, ne-a informat directoarea adjunctă a Grupului Școlar, prof. Floarea Iacoban. „În ambele corpuri se poate învăța, putem lucra, reparațiile la ele sunt doar la exterior. Atâta doar că nu este spațiu să ne desfășu-răm activitatea în două schimburi, ci în trei schimburi, dar nu sunt probleme”, ne-a explicat dna Iacoban. Dl Monacu spune că lucrările de reabilitare de la Școala Băișești se vor încheia cel mai probabil la începutul lui decembrie. N-am putut afla de la primărie care sunt cauzele întârzierii lucrărilor, primarul și viceprimarul nefiind de găsit nici la sediu, nici pe telefoanele mobile. Inspectorul general-adjunct Vasile Monacu ne-a spus că acolo se pare că „nici termenul de finalizare nu a fost negociat ca lumea”. În ce privește stadiul de efectuare a lucrărilor de renovare, reparații și igienizare a școlilor, aflat în atenția inspectorilor IȘJ în această perioadă, dl Monacu spune că majoritatea școlilor vor oferi „condiții acceptabile”. „În vacanța de vară s-a încercat și chiar s-au realizat, în foarte mare măsură, igienizarea și îmbunătățirea spațiilor în care-și desfășoară activitatea școala, încât la 17 septembrie să înceapă în condiții acceptabile. Sunt încă destule școli și fără apă curentă, cu grupuri sanitare necorespunzătoare, cât și situații în care școala va începe în condiții nu tocmai firești”, a declarat dl Monacu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: