Salonul Literaturii Române din Bucovina: ziua dintâi

Într-un anume fel (frumos), această a IV-a ediție a Salonului Literaturii Române din Bucovina a izbutit să miște o bună parte din județ, aducând oaspeți și de la Câmpulung, și de la Rădăuți, și de la Râșca, și s-a făcut simțită și la Iași, de unde a ajuns acasă, la Suceava, Liviu Papuc. Deschiderea manifestării – cu Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava și Societatea Scriitorilor Bucovineni, organizatoare, sub egida Consiliului Județean Suceava, și cu Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, colaborator – a avut loc în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei. Spațiul Salonului însă a cuprins și vitrinele special amenajate pe holul ei și expoziția de artă plastică a Doinei Catargiu.
 

Cuvântul de bun venit a fost rostit de directorul instituției-gazdă, Gabriel Cărăbuș, care a și moderat intervențiile din prima parte, în cea de-a doua rolul fiind preluat de Alis Niculică. Zi dedicată societăților culturale și editurilor, ziua de ieri, 18 iunie 2007, a început cu Editura Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (președinte ÎPS Pimen) și cu intervenția pr. consilier Dragoș Buta (redactor), care a evidențiat valențele educative ale cărții tipărite aici, și a continuat cu Editura Universității Suceava, prezentată, cu impresionanta sa producție, de prof. univ. dr. Vasile Dospinescu, directorul Bibliotecii Universitare Suceava. Ion Beldeanu a vorbit întâi despre Societatea Scriitorilor Bucovineni și despre revista sa, „Bucovina literară”, și apoi, despre volumul final al „Bucovinei care ne doare”, pe care îl semnează, și care a putut vedea lumina tiparului grație Fundației Culturale a Bucovinei, conduse de Dumitru Cucu. La cartea sa de studii și articole dedicate literaturii vechi, dar și la valoarea perenă a literaturii noastre vechi s-a referit în intervenția sa Nicolae Cârlan, iar Vasile I. Schi-por a făcut o atentă trecere în revistă a prețioaselor tomuri editate de Centrul de Studii „Bucovina” Rădăuți. Mugur Andronic, despre frumoasele tipărituri ale Complexului Muzeal Bucovina, și Ion Filipciuc, secondat de soții Țicalo, cadre didactice și scriitori, despre întotdeauna interesantele cărți editate de „Miorița” din Câmpulungul Bucovinei, au scris o altă pagină, atractivă, a Salonului. Finalul zilei la cuvântul scris a aparținut însă lui Liviu Papuc, cu o enumerare a scriitorilor bucovineni tipăriți la editurile ieșene, lui Horațiu Stamatin, cu o activitate editorială demnă de toată lauda a Fundației Culturale „Alexandru Bogza” din Câmpulung Moldovenesc, și, cu „Scriptum” și cărțile apă-rute sub auspiciile Bibliotecii Bucovinei, lui Alis Niculică. Celălalt final, de culoare, revenindu-i pictoriței Doina Catargiu, cu o delicată prezentare a picturii sale delicate semnată de Sabina Fînaru. Azi, de la ora 16,00, Salonul continuă cu Ziua Fundației Culturale „Leca Morariu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: