Democrații au câștigat alegerile locale din Republica Moldova

Dorin Chirtoacă este noul primar al Chișinăului

Alegerile locale din Republica Moldova au dat câștig de cauză forțelor democratice, în special Partidului Liberal, care și-a adjudecat, prin votul electoratului, primăria capitalei, în persoana vicepreședintelui partidului Dorin Chirtoacă – „eroul” interviului nostru din ziarul de sâmbătă –, în dauna comuniștilor. Succesul din 17 iunie 2007 pentru populația română basarabeană și pentru democrații de alte etnii dintre Prut și Nistru înseamnă resurecția dreptei și un eșec zdrobitor pentru comuniști și pentru populația românofobă.
 

În turul doi al campaniei electorale, comuniștii au violentat electoratul cu acuze grave la adresa României și a opozanților lor. Pe de altă parte, în ziua votării, milițienii transnistrieni din Dubăsari nu au permis alegătorilor să meargă la secția de votare din satul de baștină al președintelui comunist Vladimir Voronin. Reprezentanții Partidului Liberal și ai celorlalte partide au câștigat alegerile în majoritatea localităților din Republica Moldova. Trebuie menționat faptul că, în toate orașele mari ale republicii, câștig de cauză au avut democrații. Comuniștii se găsesc în fața celui mai usturător eșec de la venirea lor la putere, eșec care arată dorința majorității populației de a se dispensa de ei, alegerile din 2008 putând să-i șteargă de pe scena politică. Noul primar general al capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, a avut ca slogan electoral pentru Primăria capitalei textul ”Un primar tânăr, o echipă liberală, o capitală europeană”. Din programul său electoral am desprins ideea că viitorul european depinde de prezența la scrutin și de votul pentru candidatul și consilierii Partidului Liberal, care își asumă obligația față de electorat de a crea condiții pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor autohtone și străine în vede-rea creșterii numărului locurilor de muncă și a salariilor, construirea de locuințe, furnizarea agentului termic, transport public la timp, repararea drumurilor cu termen de garanție, asigurarea iluminării străzilor, modernizarea și eficientizarea stațiilor de epura-re, renovarea și construirea de noi terenuri de joacă pentru copii, dotarea corespunzătoare a instituțiilor de învățământ, medicale și de cultură, combaterea vagabondajului și instituționalizarea persoanelor fără adăpost. Aceste puncte din programul electoral, după cum declara noul primar al capitalei, vor fi realizate până la sfârșitul mandatului său. Instalarea noului primar general și a consilierilor liberali va aduce un suflu nou în viața capitalei. Optimismul afișat de câștigători încă înainte de primul tur de scrutin s-a răsfrânt benefic asupra electoratului, care i-a adus victoria finală în turul doi al alegerilor locale. Contactat telefonic ieri, tânărul primar liberal ne-a declarat: „Victoria aceasta o așteptăm de 17 ani. Iată că am reușit”. Interlocutorul nostru ne-a precizat că procentul cu care electoratul l-a impus a fost de 61,39 la sută. Ziarul “Crai nou” a publicat în paginile sale din data de 16 iunie a.c. un interviu cu Dorin Chirtoacă, intuind succesul acestuia. Colectivul redacțional îi urează succes în funcția sa de primar general al capitalei Moldovei. Vom reveni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: