Festivalul

O nouă ediție a Festivalului literar de la Udești vine să însărbătorească finalul acestei săptămâni. Ea nu se mai petrece ca odinioară, spre sfârșitul lui august, în preajma datei când sufletul lui Eusebiu Camilar a urcat la cer. Dar nici manifestarea nu se mai intitulează ca atunci „Magda Isanos și Eusebiu Camilar”, omagiind unul din marile cupluri ale iubirii din literatura română. I s-a adăugat încă un nume, din cele mai multe îndreptățite, pentru că, așa cum spunea Constantin Călin, Udeștii reprezintă probabil spațiul rural românesc cu cea mai mare densitate de spiritualitate, raportat la dimensiunile și populația lui. Personal cred că revenirea la denumirea inițială ar reprezenta un gest plin de cuviință, și față de cea mai mare poetă a românilor, și față de cel mai talentat scriitor al locului.
 

Nu știu deocamdată dacă cel mai frumos moment al Festivalului, urcușul pe Oadeci, după un ritual atât de emoționant decupat din amintire după tiparul poeziei, se va bucura de atenția organizatorilor, în schimb am aflat că de data aceasta a fost acceptată ideea prezenței participanților în cimitirul satului, la pomenirea de către redacția „Crai nou” și familie a lui Constantin Ștefuriuc, singurul dintre iluștrii udeșteni reîntors acasă pentru veșnicie. Până acum o săptămână, când Mircea Motrici a urcat la rându-i printre fâșii de soare și de umbră pe culmea sa domoală. O lumânare și pentru el va aminti tuturor că, dacă nu o dată poeții mor tineri, în schimb poezia tânără nu moare niciodată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: