La primăriile din Pătrăuți și Valea Moldovei

Bursa locurilor de muncă pentru romi

Din dorința de a oferi șansa de participare unui număr cât mai mare de etnici, ediția din acest an a Bursei locurilor de muncă pentru romi este organizată la sediile agențiilor locale de ocupare a forței de muncă de la Fălticeni și Rădăuți, dar și la primăriile pe raza competenței cărora locuiesc multe persoane din această etnie. Acțiunea are loc pe data de 25 aprilie, ora 9.00, cele două primării implicate fiind Pătrăuți și Valea Moldovei. Potrivit responsabililor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, bursa este una dintre cele mai pretențioase deoarece, pe lângă problemele economico-sociale cu care se confruntă toți șomerii, romii au și greutăți specifice referitoare la educație, excluziune socială și sărăcie. „Este specific populației de romi faptul că sărăcia, care ia adesea forme severe și extinse, este dublată de situații accentuate de marginalizare și excluziune socială.
 

O parte importantă a populației de romi este prinsă în capcana unui deficit de condiții personale și familiale, precum lipsa severă de venituri, locuințe adesea mizere, lipsa de educație și calificare, angajarea predominată în activități din zona economiei subterane, iar instituția noastră nu poate rămâne indiferentă la toate acestea. Bursa locurilor de muncă pentru această categorie socială vine ca o necesitate, atât pentru piața muncii, cât și pentru persoanele de etnie romă, reprezentând un pas spre egalizarea șanselor romilor pe piața muncii”, a declarat directorul executiv Constantin Șuvăr. Domnia sa a precizat că există locuri de muncă vacante pentru persoane necalificate, dar accesibile unui număr redus de etnici romi. Fapt explicat prin decalajul educațional, atitudinea romilor față de muncă, dar și prin surse de excluziune specifice, precum lipsa unei identități legale sau situația locativă ilegală. „În acest context, problemele legate de lipsa actelor de identitate, de nivelul de educați scăzut sau de analfa-betism se răsfrâng negativ asupra tuturor as-pectelor legate de ocupare, inclusiv asupra veni-turilor din muncă”, a încheiat dl Șuvăr.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: