Turul Europei, într-un scaun cu rotile

Constantin Rotundu, din Suceava, va parcurge, în medie, 100 km pe zi > „România nu are handicapați care trebuie priviți ca pe niște rebuturi”, declară temerarul > El spune că sub niciun chip nu va rata Referendumul de la 19 mai
Ieri, la 24 de ore după Ziua Europei, Constantin Rotundu, din Suceava, în vârstă de 50 de ani, a pornit pentru a doua oară în doi ani (consecutiv) în turul bătrânului continent.
Și nu oricum, ci într-un scaun cu rotile.
Bărbatul, care nu a mers din copilărie, când a contractat o poliomielită severă, este persoană handicapată/cu dizabilități asistată social de statul român. Înarmat cu steagul României, dar și al Uniunii Europene, cu vestă reflectorizantă, cu care și-a „îmbrăcat” căruțul, cu de-ale gurii și determinare de fier, dl Rotundu s-a îmbarcat ieri, la amiază, într-un autocar al unei firme internaționale de transport, declarându-ne că periplul european va avea ca punct 0 de plecare Austria. Ruta continentală a suceveanului mai conține Germania, Belgia, Olanda, Franța, Spania și Italia. În mod normal, având experiența călătoriei de anul trecut, bărbatul va sosi înapoi în țară după aproximativ patru luni. Dl Rotundu va parcurge, în medie, 100 km pe zi.
 

Constantin Rotundu

„Vreau să demonstrez că românii nu sunt handicapații Europei și în niciun caz țara asta nu are handicapați care trebuie priviți ca pe niște rebuturi. La vârsta mea, de 50 de ani, e o provocare să fac turul continentului în căruț. Cât voi mai putea, mă voi înscrie în această competiție cu mine însumi, cu propriile limite, și, de ce nu?, cu mentalitățile actuale. Alții preferă să-și plângă de milă, să bată la ușile autorităților, care oricum nu îi bagă în seamă. Eu fac ceva pentru mine și, dacă voi fi înțeles în demersul meu, și pentru alții”, ne-a declarat temerarul în căruț. Dl Rotundu spune că va circula, acolo unde situația îi impune, pe autostradă. „E riscant, într-un fel, dar, în Occident, se respectă altfel regulile de circulație”, a conchis. O astfel de călătorie trebuia, în mod normal, stipendiată de cineva. „N-am apelat la primarul Lungu, la prefectul Orest Onofrei, la Consiliul Județean, pentru că am văzut că aceste instituții și oameni au, momentan, alte preocupări. Mai ales politice. Eu țin să mulțumesc dlui Dan Lohănel, de la Liceul Particular din Suceava, dlui Gireadă de la Liceul Alimentar și, în mod special, drei Alina din Burdujeni, care mi-a deschis ochii asupra condiției mele, asupra egalității de șanse pe care o are, în comparație cu ceilalți, orice persoană în dificultate. Oricine poate deveni, Dumnezeu să-l ferească!, handicapat. Nimeni nu alege să fie așa. Dar, în momentul în care soarta te-a însemnat cu pacostea asta, e mare lucru s-o porți cu demnitate. Și e și mai mare lucru ca ceilalți din jur să înțeleagă lucrul acesta, să te înțeleagă. Noi, handicapații, nu vrem milă. Ci respect minim. Dra Alina din Burdujeni, un suflet și o ființă de aur, m-a ajutat să mă înțeleg pe mine ca om, ca persoană, să înțeleg societatea, oamenii. Îi mulțumesc și Dumnezeu să-i călăuzească pașii, oriunde ar merge!”. Suceveanul ne-a declarat că, pe 19 mai, nu va rata cu niciun chip Referendumul. „Chiar și în căruț voi ajunge pentru a-mi exercita drepturile constituționale! Sunt cetățean român!”. În județul Suceava, cu tot cu copiii care primesc alocație dublă, există, la ora actuală, în cifre exacte, 14.592 de persoane cu dosar înregistrat la DAS. Dl Rotundu ne-a dat întâlnire peste patru luni în Suceava, pe esplanada Casei Culturii (ne va anunța cu exactitate data și ora sosirii).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: