Lumina Nordului de la Câmpulung în Palatul Administrativ

Deschisă, cu îndreptățită satisfacție, de directorul Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, prof. Petru Horvat, expoziția participanților la prima ediție (2006) a Taberei Naționale de Creație Plastică de la Câmpulung Moldovenesc – amenajată pe holul etajului II al Palatului Administrativ Suceava, a omagiat câteva lucruri importante. În primul rând, tripla semnificație a datei de 9 Mai, subliniată de dna Stela Acatrinei, vicepreședinte a Consiliului Județean, aceea de a fi Ziua Europei, Ziua Proclamării Independenței de Stat a României (acum 130 de ani) și Ziua Victoriei, marcând sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
 

În al doilea rând, limbajul artistic pentru puterea sa magică de limbaj universal, suport superior altor limbaje pentru dialoguri constructive, calitate evidențiată de cunoscutul critic și istoric de artă Valentin Ciucă, invitatul de onoare al vernisajului, și nu în ultimul rând capacitatea omului de a nu obosi să caute, să găsească, să-și cultive bucurii, precum cea a picturii, despre care, într-un fel sau altul au vorbit și Ana-Maria Ovadiuc, în numele cursanților școlilor populare de arte participanți la „Lumina Nordului” (numele taberei) de la Câmpulung Moldovenesc, și Viorica Moruz și Mihai Pînzaru-PIM, în numele profesorilor lor. De altfel, o pledoarie pentru bucuria aleasă, cultivată, au fost și momentele muzicale oferite de Ilie Zugrav, Ghiocel Cioltan și Johanes Onesciuc, de ase-menea profesori la Școala Populară de Arte Suceava. Lor li s-a alăturat, cu reușitul catalog al expoziției, Remus Dăneasa. Cu darul său recunoscut, „de a vorbi frumos despre frumos, creație și valoare” (Stela Acatrinei), Valentin Ciucă a fermecat publicul cu gândurile sale despre artă, cu evocarea lui Nicolae Grigorescu, pictor pe câmpul de luptă al Războiului de Independență, cu reflecțiile despre tabăra de creație ca un spațiu al căutării eului profund și a lăsat visător publicul vernisajului cu amănuntul că în China antică examenul pentru atingerea condiției de funcționar public prevedea, probă importantă, un examen de poezie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: