Siret

Oaspeți în domeniul ergo-terapiei la Spitalul de Psihiatrie Cronici

În cadrul proiectului implementat de Asociația Regională de Educare a Adulților Suceava: “RO-UA mente” – proiect transfrontalier româno-ucrainean în domeniul social, o delegație de peste 20 de persoane a vizitat sâmbătă Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, ca ultima activitate a unui seminar de 5 zile care a avut loc la Câmpulung Moldovenesc. Dacă până acum doi ani, spitalul sus-menționat era considerat, mai mult sau mai puțin, „o gaură neagră” a serviciilor de specialitate, unde ajungeau beneficiari fără a li se acorda multe șanse de recuperare, acum această delegație a venit la această instituție considerând-o un exemplu de bune practici mai ales în domeniul ergo-terapiei. Delegația a fost compusă din angajați ai unităților de specialitate din subordinea Ministerului Sănătății sau a DGASPC Suceava, din reprezentanți ai societății civile care activează în domeniul sănătății mintale și din oaspeți din Ucraina, directori generali și directori medicali ai spitalelor din zonele Odesa și Cernăuți.
 

Vizita a fost astfel concepută încât să ofere o imagine globală atât în ceea ce privește istoricul și activitatea spitalului, dar și să reflecte evoluția reformei în domeniul psihiatriei, domeniul unde județul Suceava este județ pilot pentru întreaga țară. Cu acest prilej au fost vizitate atelierele de croitorie, de dezvoltare cognitivă, de tâmplărie, de patiserie, de art-terapie, sera și tere-nul agricol, toate prezentând, prin puterea obiectelor expuse dar și prin cele spuse de beneficiari, de angajați și de parteneri, activitatea intensă, dar mai ales plăcerea cu care tinerii din spital participă la aceste activități. Chiar dacă majoritatea beneficiarilor sunt institutionalizați de la cele mai fragede vârste și nu au avut posibilitatea de a se dezvolta într-un mediu familial normal, faptul că acum au posibilitatea să își ocupe timpul într-un mod productiv a făcut să își dezvolte încrederea în propria persoană și să le crească șansele de reintegrare în comunitate. “Este fantastică bucuria și chiar entuziasmul cu care se participă la activitățile de er-go-terapie. Chiar dacă este un teren relativ nou pentru noi, suntem bucuroși să spunem că am reușit să organizăm două expoziții cu produse proprii, să vindem din mărțișoarele proprii de 1 și de 8 Martie și să promovăm o imagine diferită a bene-ficiarilor în comunitate, și anume de la receptori pasivi ai unor servicii socio-medicale, la parteneri activi ai procesului de recu-perare și de reintegrare în comunitate. Bineînțeles că mai sunt multe de făcut, dar faptul că, prin activitatea noastră am reușit să atragem atenția și să facilităm multiplicarea mode-lului de ergo-terapie pentru partenerii noștri din Ucraina, este un prilej de mândrie care ne conferă încredere să mergem înainte pe acest drum”, ne-a declarat Adrian Popoiu, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: