De ieri, la Crâșma lui Moș Iordache, în expoziția „Omul și pădurea”

Cele mai bune caricaturi dintr-un salon unic pe țară

Crâșma lui Moș Iordache, de la Muzeul Satului Bucovinean, găzduiește începând de ieri o expoziție de caricatură dedicată pădurii și ideii de a o proteja, intitulată „Omul și pădurea”. Expoziția este realizată de Direcția Silvică Suceava și este de fapt, după cum a precizat ing. Cezar Straton, o retrospectivă a salonului național de grafică cu același nume, unicul din țară cu profil silvic, inițiat în 1987, care cuprinde lucrări ale artiștilor caricaturiști „cei mai consecvenți”, Mihai Pînzaru-PIM, Pamfil Horodnic, George Licurici, Ovidiu Bortă-BOA. „Aici sunt o mică parte din lucrările prezentate la Salonul național de caricatură «Omul și pădurea», inițiat înainte de 1990, cu scopul de a prezenta pădurea și valențele ei, precum și modalitățile de a veni în apărarea ei.
 

Sunt lucrări valoroase care se află în colecția Direcției Silvice. Intenționăm să le strângem între coperte și să realizăm un catalog, pentru ca mesajul și impactul să fie mai puternice”, a precizat la vernisaj dl Straton. Salonul menționat nu a avut loc în fiecare an și a ținut până în anul 2000, dar în acest răstimp a avut un caracter itine-rant, fiind prezentat în perioada 1992-1993 la Institutul European din Metz, Franța, unde s-au și donat o serie de lucrări, a mai spus ing. Cezar Straton. La festivitatea de deschidere, dl Straton a ținut să amintească asistenței de cei care „au fost trup și suflet” alături de salon, și care nu mai sunt astăzi printre noi, precum Ion Carp-Fluerici, care a fost președintele juriului ani de zile, și Romeo Palaghiță, ale cărui câteva lucrări sunt prezente și în expoziția de la Muzeul Satului Bucovinean. Vernisajul expoziției „Omul și Pădurea” este prima manifestare din acest an de la muzeul menționat, ieri fiind practic deschis sezonul estival de vizitare, care va avea un program cuprins între orele 10-18, de marți până vineri, și între 10 și 20, sâmbăta și duminica.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: