Primăria își vinde garsonierele din „ghetoul” de pe strada Mărășești

> Aceasta după ce locatarii așa zisului „bloc al groazei” au refuzat să colaboreze cu autoritățile locale pentru reabilitarea imobilului > Cădirea nu este racordată la rețelele de apă rece, apă caldă și încălzire, datoriile către ACET ale chiriașilor Primărie ridicându-se la aproape 400 de milioane de lei vechi
Primăria Suceava intenționează să vândă cele 16 garsoniere, pe care le deține în Blocul 48 A, către actualii chiriași. Executivul intenționează ca, astfel, să deschidă calea unor firme interesate în reabilitarea și modernizarea imobilului. Clădirea are structura de rezistență afectată de infiltrațiile de apă, dar Primăria nu poate face cheltuieli cu repararea unei clădiri care nu-i aparține în totalitate. Prin HG nr. 254, din 31 martie 2005, privind programul de consolidare a unor clădiri, s-au prevăzut fonduri și pentru reabilitarea Blocului 48 A de pe strada Mărășești, însă actul normativ nu a putut fi aplicat, din cauză că persoanele care locuiesc în imobil s-au împotrivit ipotecării locuințelor.
 

Potrivit legii, ipotecarea garsonierelor este o măsură de siguranță pentru restituirea contravalorii lucrărilor de consolidare susținute de la bugetul de stat. Deși un alt act normativ prevedea că familiile care nu au venit peste cel minim pe economie nu trebuiau să plătească nimic, locatarii blocului au refuzat orice colaborare cu Primăria. Municipalitatea este proprietarul doar a 16 garsoniere, dintr-un total de peste 50, și a alocat o sumă de 2 miliarde lei vechi pentru refacerea șarpantei cădirii. Chiriașii executivului au către societatea de utilități comunale ACET o datorie de 390 de milioane de lei vechi, iar printr-un proiect de hotărâre de Consiliul Local, autoritățile sucevene vizează stingerea acesteia prin alocarea de bani de la buget. Astfel, imobilul care nu dispune de apă rece, apă caldă și încălzire va putea fi racordat la rețeaua de utilități și chiar să stârnească interesul unor potențiali investitori. Gar-sonierelor vor fi vândute chiriașilor la un „preț social”. „Avem și noi «ghetoul» nostru la Blocul 48 A, unde nu sunt nici apă, nici căldură. Există și cazuri sociale, dar și multă indolența, oameni care tratează cu indiferență achitarea acestor utilități, chiar dacă Primăria a făcut eforturi și a acordat ajutoare sociale și prestații financiare de urgență. Însă este o problemă socială și de siguranță a cons-trucției, acolo oricând putându-se întâmpla o nenorocire”, a spus primarul Ion Lungu. Blocul 48 A este cunoscut și sub denumirea de „blocul groazei”, locatarii acestuia gonindu-i pe lucrătorii care urmau să amenajeze, în exteriorul imobilului, o cișmea de apă și grupuri sanitare comune.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: