O gogoriță

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, vine cu o inițiativă: efectuarea în premieră – zice domnia sa – a controalelor medicale gratuite. Posibilitatea exista și până acum, pacienții putând beneficia de un set minimal de analize, efectuate în luna de naștere a fiecăruia. Dar, lumea nu s-a înghesuit să-și facă respectivele investigații, știind că, în bună tradiție românească, la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul. Și pe bună dreptate. Deoarece asigurații nu pot beneficia de analize gratuite decât în caz de urgențe, iar în cazul celor ordinare, ca urmare a lipsei de fonduri, doar după programare. Astfel, un bolnav venit la clinică în februarie a fost chemat la control în luna august… De data aceasta, cei care nu se vor prezenta la verificări, conform planificării, vor fi sancționați, fiind obligați să achite contravaloarea analizelor. Departe de realitate din teren, ministrul Nicolăescu, nu știe că, și până acum, presați de boală și de refuzul unor lucrători medicali, oamenii scoteau, vrând-nevrând, banii din buzunar, plătindu-și investigațiile. Pe de altă parte, suma pe care șeful de la Sănătate o alocă pentru un investigat este de doar 500 000 lei vechi.
 

Una de-a dreptul „exorbitantă”, dacă ne gândim că doar o radiografie pulmonară costă 250.000 de lei, iar un set de analize cât de cât mai relevante depășește binișor milionul. Așa că scopul acțiunii, acela de cunoaștere a stării de sănătate a locuitorilor României, poate fi ratat. Din cauza hârțoagelor, la unii medici de familie trebuie să stai la coadă, ore „bune”, doar pentru o trimitere la specialist. Timpul petrecut la ușa cabinetelor s-ar putea prelungi încă și mai mult, în condițiile în care acestea vor fi dotate și cu calculatoare și softuri, pe care nu toți medicii și asistenții știu încă să opereze. Ca să nu mai vorbim despre cozile de la clinici, ținând cont că populația județului este mare, iar numărul acestora, restrâns…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: