Lecție de tinerețe cu lăutarul octogenar Gheorghe Plai din Mironu

În vreme ce alții de vârsta lui consideră că și-au cam încheiat socotelile cu viața, mulțumindu-se doar cu ce le mai oferă momentul, la cei 82 de ani ai săi, Gheorghe Plai din Mironu se dedică cu patos lăutăriei, bucurându-și degetele pe strunele viorii. Are 10 copii – 6 „flăcăi” și 4 fete – și peste 100 de nepoți și strănepoți. De peste 70 de ani „trudește” cu plăcere la instrumentul pe care doar unu din co-piii săi au preferat să-l învețe, ceilalți fiind mai pricepuți la acordeon. Cântă după ureche, dar cu virtuozitate, la instrumentul deprins de la tata, instrument pe care nu l-a mai lăsat din mână de la vârsta de 9 ani. Sâmbetele și duminicile sunt dedicate nunților, uneori cântările sale durând 3 zile și 3 nopți, continuu, el fiind „șefu’” orchestrei de lăutari compuse din fii, nepoți și strănepoți. Și sufletul petrecerilor! Bătrânul lăutar cântă pe bani buni, dar, deseori, i se întâmplă să o facă gratis, pentru prieteni.
 

„Am cântat în toată România asta. Am luat-o începând de la Târgu Mureș, București, Oltenia, și pentru români, și pentru străini. Le-am cântat odată un ceas, la vioară, unor italieni și mi-au dat 20 milioane lei. Și pentru Ceaușescu am cântat, acum vreo 20 de ani, la Humor și la Suceava”, spune bătrânul lăutar. Pe Gheorghe Plai l-am întâlnit sâmbătă, la Cafeneaua Barok din Suceava, la o seară lăutărească. Lume bună (oameni de afaceri, medici, profesori, în general obișnuiții concertelor de jazz sau blues care se organizează la Suceava) venită să asculte muzică autentică. Bătrânul a fost vedeta orchestrei „de familie”, formate din doi acordeoniști, trei vioriști, un contrabasist, un saxofonist și un solist vocal, cântând neobosit și pe scena im-provizată, și la urechile consumatorilor, minute în șir, cu pauze foarte scurte. Gheorghe Plai nu s-a sfiit să abordeze și piese pretențioase, precum „Balada” lui Ciprian Porumbescu, dar strunele sale s-au încins de-a binelea interpretând melodii populare mai vechi și mai noi, tangouri și cântece de petrecere. Ne-am reamintit cu plăcere (chiar am ținut iso-nul vocilor) de „Mărioară de la Gorj”, „Ciuleandra”, „Zaraza”, „Sanie cu zurgălăi”, „Radu mamii” și, totodată, am învățat o prețioasă lecție despre tinerețe, predată la vioară de Gheorghe Plai (și ai lui) din Mironu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: