Eliminarea creditului cu buletinul obligă retailerii să caute noi soluții

Rețelele de magazine care comercializează electrocasnice, electronice și produse IT&C au găsit soluții, precum micșorarea dobânzilor, solicitarea direct la angajator a adeverinței de venit sau lansarea de noi produse, pentru a compensa eliminarea creditu-lui cu buletinul. Marile lanțuri de vânzare de electrocasnice sau electronice și-au luat deja măsuri pentru a evita o scădere bruscă a vânzărilor. Însă strategia este diferită în ceea ce privește dispariția „creditului doar cu buletinul”. Principala modificare pe care o aduce noua normă este extinderea restricțiilor de creditare, valabile până acum doar pentru bănci, și asupra instituțiilor financiare nebancare (IFN). Astfel, suma totală ce trebuie plătită lunar (incluzând rata lunară, dobânda aferentă, comisioane și alte costuri) de către o persoană pentru creditele contractate va reprezenta maximum 40% din venitul lunar net al respectivei persoane și, după caz, al familiei acesteia.
 

Domo, rețeaua de magazine distribuitoare de electrocasnice, electronice și produse IT&C, micșorează dobânda ca să contracareze efectele dispariției creditului „cu buletinul” ca urmare a noilor reglementari ale băncii centrale, a informat, miercuri, un comunicat al companiei. În parteneriat cu Estima Finance, Domo lansează o ofertă de creditare cu dobânda de 9,9% pentru unele produse din toate gamele. Altex a anunțat săptămâna trecută că va retrage de pe piață „creditul cu buletinul”, înce-pând cu data de 22 octombrie, când intră în vigoare noile norme BNR. Cele două rețele ale grupului, Altex și Media Galaxy, oferă și alte servicii de creditare, doar cu adeve-rința de venit, precum Crediflex de la Credex, cardurile co-brand BCR sau creditele Super Prompt de la EFG Retail Services. În afară de produsele financiare existente, cele două rețele vor introduce noi produse de creditare, au declarat oficialii Altex. Flanco, parte a grupului Flamingo International, va menține creditul „cu buletinul” cel puțin până la finele lui 2006, fără a încălca normele băncii centrale, au de-clarat oficialii companiei. Popularul credit cu buletinul nu încalcă normele bancare, susțin oficialii Flanco, deoarece, deși clientul nu aduce o dovadă de venit, furnizorul de credit o poate obține de la angajatorul solicitantului. Creditul va păstra caracteristicile actuale, adică o valoare creditată între 1.000 și 6.000 lei, cu o dobândă de 19,9% și un comision de 9,9%. Dobânda anuală efectivă va rămâne de 28,58%, având o perioadă de rambursare de la 6 la 48 de luni, potrivit oficialilor Flanco. Banca Națională a Româ-niei (BNR) a stabilit, recent, condiții mai restrictive pentru creditarea populației, ce au intrat în vigoare începând cu 22 octombrie, prin modifica-rea și completarea Normei 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. În cazul creditelor de consum, ratele de plată lunare nu vor depăși 30% din veniturile nete ale solicitantului sau ale fami-liei acestuia, conform noilor norme BNR. În acest moment, activele și plasamentele în credite ale instituțiilor finan-ciare nebancare (IFN) reprezintă 3,4 miliarde euro, suma care echivalează cu aproxi-mativ 10% din activele bancare din România, potrivit datelor BNR. Până în prezent, 4.800 de entități s-au înscris pe lista instituțiilor financiare nebancare, dintre care doar 3.900 s-au notificat la BNR. Marea majoritate a IFN-urilor (84%) sunt societăți de leasing, 7% sunt societăți de credit de consum, iar 5% sunt societăți de microcreditare. Pentru banca centrală, aceste noi re-glementări vor permite posi-bilitatea evaluării reale a pie-ței IFN-urilor, dar vor duce și la crearea unui mediu de afaceri, stabil, coerent și transparent. Noile reglementări ale băncii centrale vor pune bazele creșterii pe baze sănătoase a creditării și consolidarea stabilității financiare, a estimat șeful Serviciului Reglementa-re Activități Financiare și IFN-uri din BNR, Angela Dimonu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: