Pentru a nu fi amendați

Proprietarii de pădure din zona Dornelor au fost sfătuiți să semneze contactele cu ocoalele silvice
În căminul cultural din localitatea Neagra Șarului, comuna Șaru Dornei, a avut loc duminică o întrunire la care au luat parte peste 300 de proprietari de pădure și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. Printre invitații de seamă s-au numărat Vasile Lupu, ministru secretar de stat, deputatul Dumitru Pardău, de altfel organizatorul întregii acțiuni, președintele Organizației Județene PNL Suceava, Ion Lungu, șeful Direcției Silvice, Sorin Popescu, inspectorul-șef al ITRSV, Costel Girigan, Dragoș Juravle, șeful Direcției Agricole Suceava, Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava. “Această întrunire a fost organizată deoarece proprietarii de pădure, persoane fizice, au solicitat-o. Scopul ei constă în clarificarea unor aspecte legislative privind cota de tăiere, modul de administrare a pădurilor, constituirea unui ocol privat precum și alte aspecte legate de vegetația forestieră”, ne-a declarat Costel Girigan.
 

Domnia sa a mai adăugat că nemulțumirile oamenilor au apărut deoarece, comparativ cu anul trecut, beneficiază de o cotă mai mică de lemn, atât la produsele principale, cât și la cele accidentale. În calitatea sa de organizator, deputatul Dumitru Pardău a precizat motivul pentru care întrunirea s-a desfășurat la Șaru Dornei: “După cum bine știți, în campania mea electorală am promis că voi organiza astfel de întruniri pentru a identifica soluții la problemele de care vă izbiți. Nu am venit să vă explicăm ce treabă bună facem, ci să aflăm unde greșim. Am organizat întrunirea în această localitate pentru a da și posibilitatea proprietarilor de păduri din celelalte localități să participe. Cu siguranță că astfel de acțiuni vor avea loc periodic și în alte localități, acest nu este decât un început. Vreau să fac o mărturisire, și anume că nu am pierdut contactul cu nicio localitate din zona Dornelor, însă nu am avut timpul fizic de a organiza întruniri. Ați văzut ce necazuri s-au abătut asupra noastră, nici bine nu am terminat cu inundațiile, că a început aviara. Totuși, trebuie să remarcăm că niciodată zona de munte nu a fost mai de băgată în seamă decât a-cum. S-au dat cositori, s-au dat mulgători…”. Președintele PNL Suceava, Ion Lungu, a făcut referire la o altă problemă a proprietarilor de păduri – retrocedările: “A-cesta nu este o întrunire politică. Se știe deja că pentru noi, liberalii, proprietatea este sfântă. Din păcate s-au comis greșeli, deoarece ar fi fost bine dacă retrocedările se făceau în 1990 așa cum s-a întâmplat în Ungaria”. Secretarul de stat Vasile Lupu le-a sugerat proprietarilor să-și încheie contractele de servicii publice și pază cu ocoalele silvice, pentru a nu fi amendați. “Adevărul este că sunt probleme cu modul în care se gestionează pădurea în general… Împreună trebuie să ne asumăm ce anume s-a stabilit în programul de guvernare. Pentru a nu se institui un conflict de interese, s-a înființat Autoritatea națională a statului pentru restituirea proprietăților, condusă de un subsecretar de stat, Teodor Nicolăescu, al cărui număr de telefon am să vi-l las pentru a vă adresa în mod direct”, a spus proprietarilor Vasile Lupu. Domnia sa a făcut referiri, de asemenea, la tăierile ilegale de arbori. În cele din urmă, proprietarii de pădure aflați în sală au început să adreseze întrebări. Oamenii au cerut să li se explice anumite aspecte din legislație, dar au reclamat și situații pe care le consideră „abuzuri” ale reprezentanților administrației publice locale și centrale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: