Efectul carte

De Ziua Mondială a Culturii, de mâine, cred potrivit să vorbesc despre efectul remarcabil al unei cărții de valoare, albumul „Un secol de arte frumoase în Bucovina” de Valentin Ciucă. Lansarea sa la Suceava, înainte de Paști, a fost însoțită de o retrospectivă inițiată de artista plastică Lucia Pușcașu, cu lucrările a 5 dintre pictorii bucovineni plecați prea devreme, dar și de prezența unor „locuitori” ai albumului, stabiliți în Bacău, Iași și Capitală. O expoziție a acompaniat și prezentarea „Secolului” la Rădăuți, dar de data aceasta cu lucrări ale membrilor activi ai Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici. Și acum au onorat momentul personalități de primă mărime, între care doi laureați ai Marelui Premiu al UAP. Astăzi, la Fălticeni, în perioada următoare la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Gura Humorului, în aceeași manieră, a dublării lansării albumului cu expoziții ale artiștilor bucovineni și a îmbogățirii evenimentului cu invitați, cartea aceasta a înviorat considerabil lumea artiștilor și a iubitorilor de artă.
 

Prezentat deja la Cernăuți, așteptat la Bacău, Iași, Timișoara, București, iar în toamnă la Kiev, piratat (dacă se poate imagina așa ceva în cazul unui album de artă!), căutat și vândut, „Un secol de arte frumoase în Bucovi-na” scrie o istorie neaștepta-tă a cărții care nu doar oferă, ci și generează cultură în acest sceptic început de mile-niu. Doi oameni, tânărul Constantin-Emil Ursu, di-rectorul-general al Comple-xului Muzeal Bucovina, in-stituția care i-a tutelat apa-riția, și de două ori tânărul ei autor, cunoscutul istoric și critic de artă Valentin Ciu-că, doi oameni atașați la mo-dul activ și creator de ideea de cultură, îi potențează permanent efectul. Ce noroc că ei s-au întâlnit, ce bucurie că noi suntem martorii acestui insolit (și încurajator) efect carte și ce mândrie că pe co-pertă, pe măsura aurului a-dunat în paginile sale, stră-lucește cuvântul Bucovina!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: