Inițiativa legislativă a ex-senatorului PNȚCD, Petru Juravlea

Confiscată de actuala guvernare

PPCD (PNȚCD) Suceava susține retrocedarea celor 192.000 de hectare ale Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Afirmația a fost făcută ieri, într-o conferință de presă, de președintele organizațiile județene a partidului, Cristinel Macovei, demersul survenind marșului și mitingului organizat în municipiul reședință de județ de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Dl Macovei susține că, dintotdeauna, PNȚCD a fost un susținător fervent al Bisericii, menționând că, întâia oară după Revoluție, salarizarea clerului a fost statuată printr-un act normativ al guvernării 1996-2000. Liderul sucevean precizează, de asemenea, că, în anul 2000, PPCD a fost promotorul unui proiect de ordonanță de urgență, înregistrat la Ministerul Funcției Publice, privind predarea administrării terenurilor către Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei.
 

În urma unei ședințe operative a Biroului Județean de Conducere, s-a hotărât una-nim că organizația județeană a PPCD (PNȚCD) nu se poate dezice de inițiativa legislativă a fostului senator PNȚCD, Petru Juravlea, susținând-o în continuare. În acest proiect, dl Juravlea pornea de la faptul că Fondul Bisericesc, ca persoană de drept public, nu e-xista la acea dată. În conse-cință, domnia sa reclama revenirea la statutul din 1949, de persoană juridică de drept public a Fondului Bisericesc. Ex-parlamentarul crede că acest lucru este posibil prin abrogarea Decretului nr. 273/1949 de desființare a Fon-dului, fie pe calea instanței, printr-o hotărâre judecătorească de constatare a nulității acestui decret, pe motiv că nu a fost publicat în Monitorul Oficial de la acea vreme. „Doar prin această inițiativă le-gislativă, a cărei preluare am solicitat-o în nenumărate rân-duri actualei puteri, se poate face dreptate și rezolva pro-blema din punct de vedere legal. Trebuie să avem un Fond de drept public, în care să fie reprezentate instituții, și nu persoane fizice”, a relevat Cristinel Macovei, președintele PNȚCD (PNȚCD) Suceava. Prim-vicepreședintele formațiunii, Radu Iacoban, a reclamat, în cadrul aceleiași întâlniri cu mass-media, că atât fosta, cât și actuala putere, nu au recunoscut și preluat, din timp, demersul legislativ al senatorului Petru Juravlea, care ar fi putut duce mai repede la stingerea neînțelegerilor. Mai mult, arată dl Iacoban, acum, când s-a ajuns tot la aceeași soluție, „actuala guvernare a confiscat proiectul legislativ al PNȚCD”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: