Răzeșii renunță la procesul de la CEDO

Liga Răzeșilor Dorneni, care revendică 15 000 de hectare de pădure a renunțat la procesul de la CEDO. Liderul acestei ligi, dl Petrică Alexeevici, a anunțat ieri acest lucru, în cadrul unei conferințe de presă, în care a precizat că foștii răzeși au început să-și primească proprietățile forestiere. Dl Alexeevici a declarat că după 16 ani de „război de gherilă” cu autoritățile s-a ajuns ca, în prezent, situația să fie clarificată, iar proprietarii să înceapă să-și primească pădurile pe care le-au deținut. „Suntem poate singura asociație de proprietari care am dus o luptă pe față și cu toate riscurile de rigoare pentru redobândirea dreptului de proprietate”, a spus dl Alexeevici. El a precizat că această situație a fost soluționată prin Legea 247/2005, a proprietății, care a permis validarea cererilor de restituire a terenurilor forestiere ale foștilor răzeși.
 

Domnia sa a precizat că în urma aplicării acestei legi, în Bazinul Dornelor și zona Câmpulung au fost validate deja aproxi-mativ 80 la sută din cererile de retrocedare. El a explicat că dovedirea proprietății s-a făcut atât cu un uric scris cu litere de aur pe o piele de vițel, prin care răzeșii dorneni erau împroprietăriți de domnitorul Mihail Sturza cu suprafețe de pădure, precum și cu documente de proprietate, dar și prin proba cu martori. Dl Alexeevici a mai subliniat că autoritățile județene au sprijinit restituirea acestei proprietăți de 15 000 de hectare, care urmează să fie predate „în teren” până la sfârșitul acestui an. Liderul Ligii Răzeșilor Dorneni a anunțat că, după ce s-au găsit soluțiile pentru retrocedarea pădurii, această asociație a renunțat la procesul inițiat la CEDO. Prefectul Orest Onofrei a declarat, la rândul său, că răzeșii dorneni au înțeles că soluționarea cererii lor privind retrocedarea pădurilor pe care le-au deținut se poate face doar respectându-se cadrul legal. „Nu avem nici o problemă în a restitui proprietatea, dacă se respectă legea”, a spus dl Onofrei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: