Proprietarii care și-au tăiat pădurile trebuie să facă reîmpăduriri pe propria cheltuială

Mii de hectare de suprafețe împădurite au fost rase de pe fața pământului, replantarea în familie a unui hectar costând 15 milioane lei vechi
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) declanșează o campanie de conștientizare a proprietarilor de păduri să procedeze la reîmpădurirea suprafețelor de pe care au fost doborâți arborii. Inspectorul-șef Costel Girigan atrage atenția că, potrivit Codului silvic, cei care și-au tăiat pădurea, legal sau ilegal, au obligația ca, pe cheltuială proprie, să împădurească suprafața respectivă, schimbarea des-tinației terenului fiind interzisă. „Un teren care este încadrat în categoria terenurilor forestiere trebuie să rămână, în continuare, pădure.
 

Proprietarii nu înțeleg acest lucru, motivând că nu au banii necesari pentru a face plantări”, a subliniat șeful ITRSV, adăugând că, atunci când se implică familia, iar puieții sunt achiziționați de la Direcția Silvică, plantarea unui hectar nu costă mai mult de 15 milioane de lei vechi. În caz contrar, potrivit prevederilor legale, respectivii ar putea scoate din buzunar până la 100 milioane lei vechi. Domnia sa precizează că în primă fază sunt vizate în jur de 200 de hectare tăiate ras, dar că în județ mii de hectare au fost rase de pe fața pământului. Campania a fost inițiată anul acesta, deși Codul silvic este în vigoare din 1996 și încă de pe atunci trebuia să se inter-vină în acest sens. Costel Girigan menționează că iertați nu sunt nici proprietarii care re-clamă că li s-au furat arborii. „Nu există furturi în păduri, pentru că actele normative în vigoare prevăd că trebuia asigurată paza. Proprietarii sunt obligați, conform legii, să încheie contracte pentru administrare și pază, nu neapărat cu ocoalele Direcției Silvice, ci cu orice structură silvică autorizată”, a declarat inspectorul-șef Costel Girigan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: