În ultima vreme, la spitalul sucevean

Multe cazuri foarte grave de tuberculoză

Secțiile de pneumoftiziologie ale Spitalului Județean se confruntă, în ultima perioadă, cu un număr sporit de cazuri de tuberculoză la adulți, majoritatea foarte grave, din cauză că pacienții ignoră simptomele de boală și se prezintă târziu la pneumolog. Șefa Secției Pneumoftiziologie 1, dr. Maria Muha, a precizat că, în primul trimestru, la secția sa s-au prezentat 70 de cazuri noi de TB, foarte grave, pacienți aflați în „stadii ftizice”, cu leziuni deschise extinse și „determinări” și la alte organe. De aceea, dr. Muha subliniază necesitatea prezentării la medicul de familie sau pneumolog atunci când o persoană vede că tușește mai mult timp: „Rugămintea pneumologului este ca bolnavii care au mai mult de 3 săptămâni de tuse să vină la pneumolog.
 

Ei se tratează acasă, iau ceaiuri de ceapă și ne trezim cu cazuri care trebuie perfuzate, remontate renal, ceea ce înseamnă costuri mari spitalicești. Plus că acești bolnavi reprezintă o sursă de contagiune și pot îmbolnăvi 10 persoane în jurul lor; de aceea trebuie să prindem bolnavul în faza închisă. Odată cu internarea, izolarea și tratarea, scurtăm numărul cazurilor care pot să-i îmbolnăvească pe ceilalți”. Deși statisticile la nivel național și județean arată, în 2005, o scădere a incidenței acestei boli, dr. Maria Muha a precizat că, pe primul trimestru, în județul Suceava, tuberculoza este în creștere, iar cauzele sunt de natură socio-economică, stresul cotidian și altele. Ea spune că, din cele 60 de paturi existente în secția sa, 40 sunt ocupate cu bolnavi de tuberculoză, în special bărbați. Specialistul menționează că au fost și cazuri de deces la bolnavi cu TBC, mai ales în ultimul timp, cauzate de insuficiență respiratorie și complicații cardiace. Dr. Maria Muha a precizat că se confruntă cu două mari probleme la acești pacienți: întreruperea tratamentului și chimiorezistența tulpinilor de virus la „drogurile esențiale” folosite în tratamentul TBC, precum hidrazida și sinerdolul. „După 2 luni de tratament, bolnavul se simte bine, se duce acasă și are tendința să nu continue tratamentul care îi dă un disconfort psihic și fizic. Dar e perioada foarte vulnerabilă, pacientul trebuie să-i continue tratamentul. Noi insistăm foarte mult la cazurile noi să-și facă tratamentul până la capăt, 6-8 luni. Aceste cazuri de rezistență la drog se întâlnesc la pacienții recalcitranți care întrerup tratamentul”, spune dr. Muha. În județul Suceava, în 2005, statisticile provizorii arată un număr de 694 de cazuri de tuberculoză, din care 608 sunt cazuri noi. Din totalul acestor cazuri, 50 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani. La nivelul țării, în aceeași perioadă s-au raportat 27332 cazuri de TBC, din care 22860 cazuri noi. Pe 24 martie se celebrează Ziua mondială de combatere a tuberculozei, iar sloganul OMS de anul acesta este „Acțiuni pentru viață: către o lume fără tuberculoză”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: